Ark 2 bijna af. Op naar nummer 3.

Plank optillen. Plank neerleggen. Plank vastschroeven. Roy Huibers (20) en zijn maatje Benjamin hebben het er druk mee. Al een jaar.

En zo zal het nog een jaar gaan. Dan is de ark van Johan Huibers (50), Roys vader, af: 135 meter lang, 29 meter breed, 22 meter hoog.

Het is Huibers’ tweede ark. De eerste, ‘een kleintje’ (75 meter lang), was nodig om geld op te halen. Hij voer ermee door Nederland. Bezoekers brachten genoeg geld op voor ark II. Die wordt net zo groot als die van Noach. Daarmee wil hij de wereldzeeën bevaren.

Huibers wil naar Kopenhagen, Hamburg en in 2012 naar Londen varen om de Olympische Spelen daar van een religieus tintje te voorzien. Bovenin komen de huisdieren. Beneden de wilde dieren. En er komen twee amfitheaters met elk 2200 zitplaatsen.

,,Ik zal lid moeten worden van geitenclubs, koeienclubs en andere dierenclubs. Anders mag je de dieren niet houden.” En een giraffe? ,,Die zal ik nu en dan moeten lenen, want die kun je niet zomaar houden.”

Hij is net terug uit Midland, Texas, waar hij met Amerikaanse ondernemers heeft gesproken over een overtocht naar de VS. Hij krijgt verzoeken uit de hele wereld. Arken op bestelling. Hij lacht erom.

Eerst Amerika. ,,Het valt niet mee om de ark daar te krijgen. Ze willen bijvoorbeeld bouwtekeningen zien. Maar die heb ik niet. Het zit in m’n kop. Soms wijzigen de plannen per dag. Als de ark klaar is, dán kunnen ze tekeningen krijgen.”

Ook vrezen ze aan de andere kant van de oceaan voor demonstraties, ophef en ander gedoe als de Ark van Johan de havens binnenvaart. ,,Die Amerikanen willen een ark voor de christenen. Terwijl ik juist de ongelovigen wil bereiken.” Het komt goed. Als je dat niet gelooft, moet je er niet aan beginnen, vindt hij.

Huibers is vorige week meteen even langsgeweest bij een adviseur van ex-president Bush, maar dat vergt wat uitleg: ,,Kijk, in Amman, Jordanië is binnenkort een schrijnend gebrek aan drinkwater. Water zal duurder worden dan olie. De Wereldbank wil water uit de Rode naar de Dode Zee brengen. Ik wil juist water uit de Middellandse Zee daarheen brengen. Een miljardenproject. Daar heb ik Bush bij nodig.”

Huibers’ vrouw Bianca vraagt hem soms of het allemaal niet te veel is. Huibers vindt van niet. ,,Het staat allemaal in de Bijbel,” grijnst hij. ,,Lees Ezechiel 47 maar eens. Dat water zal over de berg bij Jeruzalem naar Jordanië gaan. Dus. En er zal vrede komen. Ik móet dus wel.”

En o ja, na deze ‘grote ark’, komt ark 3. Nog niemand weet het, maar die wordt nóg groter. Maar waarom Johan, waarom? ,,Ik wil dat mensen een relatie met God aangaan. Ik geloof namelijk dat mijn leven na tachtig á honderd jaar niet eindigt, maar begint. Voor mij wordt het ge-wel-dig, maar voor anderen een ramp. Díe mensen wil ik helpen. Ik móet wel, want als ze niet zoeken naar God, dan is God keihard. Maar eerlijk. En dus bouw ik arken. Om mensen dichter bij God te brengen.”