Blijspel flamboyante theaterbaas mondt uit in tragedie

‘Charmante praatjesmaker’ Albert Krielen stapt op nu blijkt dat hij indrukwekkend cv bij elkaar heeft gefantaseerd. Dertig banen in twintig jaar. Het personeel vindt hem een lachertje.

Het belangrijkste toneelstuk van de Nijmeegse theaterbaas Albert Krielen speelde zich niet op de planken, maar achter de schermen af. Daar eiste Krielen de hoofdrol op van de flamboyante theaterbaas in een tragedie die deze week een verrassend slot kreeg: hij stapte van het podium toen zijn cv fantasie bleek

Krielen nam ontslag als directeur van de Keizer Karel Podia (de Schouwburg en Vereeniging), de twee belangrijkste podia van Nijmegen. Ook stapte hij uit de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse, waar hij sinds kort directeur sponsoring en marketing was.

Hij deed dat nadat krant de Gelderlander had onthuld dat Krielen zijn cv grotendeels bij elkaar heeft gefantaseerd. Zo zou hij piloot bij de KLM, reclamemaker, wethouder in Rotterdam en topman bij Philips zijn geweest. Niets van waar, onthulde de regionale krant gisteren. Tegenover het AD bevestigen KLM en Philips het verhaal.

Geluidstechnicus en oud-voorzitter van de ondernemingsraad John Heijmen is blij dat het doek voor Krielen gevallen is. ,,Hij was voormalig topvolleyballer. Filmproducent. Bevriend met prins Bernhard. Dertig banen in twintig jaar. Het personeel vindt hem een lachertje. Als een natuurkundige met hem praat, blijkt hij natuurkunde te hebben gestudeerd. Allemaal gelul.”

Het gedoe begon in 2002. De raad van commissarissen stelde Krielen aan als interim-directeur. Hij moest de kwakkelende podia gezond maken. Geluidsman Heijmen: ,,Er waren volgens hem many chiefs en no indians, ofwel te veel management. In slechts zes weken zou hij de klus klaren.” Van een reorganisatie kwam vervolgens weinig. Volgens Heijmen werden niet de theaters, maar Krielen zelf beter van de tonnen gemeentelijke subsidies.

Heijmen: ,,Hij vloog naar New York, naar Moskou en hij gaf zijn eigen bedrijf, Krielen Holding, opdrachten om vervolgens heel schimmig te doen over de betalingen. Zo onderzocht de Holding de mogelijkheid om een hotel en een parkeergarage te bouwen bij de schouwburg. Kosten: 60.000 euro. Uiteindelijk werd er nooit wat gebouwd en was er geen geld voor nieuw materiaal dat medewerkers nodig hadden.”

Volgens PvdA-fractievoorzitter Rutger Zwart harkte de ‘charmante praatjesmaker’ jaarlijks 2 ton salaris bij elkaar, inclusief declaraties, voor drie dagen werken per week. ,,Het wás al een schimmig verhaal, voordat dat gedoe met zijn cv boven tafel kwam.” Hij wil dat het stadsbestuur uitzoekt of er een deel van de gemeentesubsidies ‘dat in zijn zakken is beland’ terug is te halen.

De raad van commissarissen zegt dat Krielen inmiddels uitleg heeft gegeven over zijn cv, maar zijn verhaal is ‘erg mager’, laat woordvoerder Peter Knoers weten. Zo kon hij bijvoorbeeld geen vliegbrevet overhandigen. Hij benadrukt dat Krielen de podia wel degelijk ‘heeft laten bloeien’.

Cultuurwethouder Hannie Kunst noemt het ‘een triest verhaal en een persoonlijk drama áls het waar is’. Albert Krielen zelf was onbereikbaar voor commentaar.