‘Dierenleed? Dit is een viersterrenhotel!’

De nertsfokkers zijn boos op de Tweede Kamer, die vindt dat het jaarlijks vergassen van vijf miljoen nertsen voor hun bont in 2018 moet stoppen.

,,Mijn dieren hebben een schitterend leven in wat je gerust een viersterren-nertsenhotel kan noemen,” zegt fokker Cor Warnaer uit Dirksland.

Hij dreigt zijn bedrijf ‘en dus mijn pensioen’ kwijt te raken.

Rij acht. Hok achttien. Moeder nerts en haar negen pups maken het goed, ziet Warnaer (44). Hij verzorgt ze met liefde, zegt hij. Ze krijgen het beste eten (kip en vis), in de mooiste hokken met altijd vers water. Glanzend bruin of wit zullen worden.

Lekker groot ook. De kleintjes leveren tezamen genoeg pels voor de mouw van één jas. Misschien worden ze een hoed.

Zielig? ,,Nee,” zegt hij. ,,Ze hebben het nergens zo goed als hier, zonder natuurlijke vijanden. Ze worden heel humaan geëuthanaseerd. Ze worden vergast, gaan slapen en sterven. Zó gebeurd. Vinden we het stuk varken op de barbecue zielig? Of de kip op ons bord? Ik hou van deze diertjes.”

Dieren fokken en doden voor een luxe én vervangbaar product is onredelijk, vinden onder meer SP, PvdA en PVV. Dat betekent het einde van de 170 nertsenhouders die jaarlijks 4,5 miljoen dieren fokken voor de vervaardiging van bontjassen, -sjaals en -hoeden.

De Kamer wil de fokkers geen financiële compensatie geven. Onderzoekers van Deloitte hebben becijferd dat de fokkers al in 2010 al in de rode cijfers duiken. Gemiddeld zullen ze elk zo’n negen ton schade oplopen.

Volgens Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) raken de fokkers daarnaast gemiddeld zo’n vijf miljoen euro kwijt, omdat ze met een overkoopbaar bedrijf zitten. De NFE hoopt dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel afkeurt. ,,Doen ze dat niet, dan stappen we naar het Europees Hof.”