‘Kan wel voor een keertje, dachten we’

Dreigduo biedt excuus aan: Sorry Weesp

Iljitsj (14) en Melvin (13) zaten een week in de cel voor het dreigtelefoontje dat ze pleegden naar een school in Weesp. ,,We werden als criminelen behandeld,” zegt Iljitsj nu. Maar de grap was wel fout.

„Ik probeerde op zo’n houten bankje te slapen. M’n capuchon moest af. Ik moest me wassen met luizenshampoo. Ze stopten me in een jeugdgevangenis met tieners die er zaten voor écht ernstige zaken. Die jongens vonden het maar vreemd dat ik erbij kwam. ‘Tsss… je zit hier voor zweetvoeten,’ grapten ze.”

Iljitsj is weer thuis. Het is precies twee weken geleden dat hij op maandagmorgen met zijn zwemmaatje Melvin dat dreigtelefoontje pleegde. De tweede week voorarrest mogen ze thuis uitzitten.Ze gebruiken de tijd om excuusbrieven te schrijven, gericht aan Weesp en de scholen. Want Weesp beefde vorige week, omdat tegelijk met dat belletje een andere school een dreigbrief ontving.

,,Die ochtend was het koud en we gingen schuilen in een telefooncel,” vertelt Iljitsj. ,,Het hielp niet, want de ruit was kapot. Ik belde m’n moeder, maar ook dat lukte niet, zonder geld. 112 bellen dan maar, stelde ik voor. Voor de grap. Dát is gratis. Kan wel voor een keertje, dachten we. Goed idee, zei Melvin en pakte de hoorn. We waren de seriemoordenaars van Weesp. We zouden de Jozefschool eerst aanpakken. Toen gingen we naar school.”

‘s Middags vertelt zijn moeder Yasmin, zelf leerkracht, dat de burgemeester veiligheidsmaatregelen heeft getroffen vanwege een dreigbrief. Iljitsj vertelt over het telefoontje. Yasmin is boos. Ze zien geen verband met de maatregelen van de burgemeester. De volgende avond ziet Iljitsj zichzelf en Melvin op tv bij Opsporing Verzocht. „Het leek wel of we terroristen waren.”

Toen zagen Iljitsj en zijn moeder het verband wél. Een half uur later waren ze op het politiebureau. „Tijdens het verhoor geloofden ze niet dat ik niets met die brief te maken had. Ergens wel logisch, want het was wel erg toevallig. Ze waren boos. Ik wist niet hoe ik ze duidelijk moest maken dat het een grap was.”Volgens Iljitsj was alle ophef niet nodig. ,,Ze hadden de beelden eerst aan de lokale schooldirecteuren kunnen laten zien. Dan waren we meteen herkend en hadden we kunnen uitleggen dat het een grap was. Een foute grap.”

Volgens zijn ouders verdient hij een taakstraf. Vader Chris vindt het een smakeloze grap. Iljitsj zucht en gaat verder met zijn excuusbrief. Die gaat hij deze week voorlezen op de scholen in Weesp. Ook gaat hij kinderen waarschuwen: ‘Doe nooit wat Melvin en ik deden’.