Ouders van ‘seriemoordenaar’ boos op de burgemeester

‘Het was gewoon een … pubergrap’

Als de Weesper leerkracht Yasmin Trok haar zoon vertelt dat heel Weesp is gealarmeerd, omdat bij één school een dreigbrief is binnengekomen, zegt hij: ,,Dat is toevallig, ik heb vandaag met een vriendje 112 gebeld en gezegd dat we de seriemoordenaar van Weesp zijn.”

Yasmin Trok is boos, afgelopen maandag. Heel boos. Zoiets doe je niet. Onacceptabel. Haar Iljitsj krimpt ineen. ,,Sorry. Het was een geintje. Stom.” Yasmin nu: ,,Ik heb toen geen link gelegd tussen dát telefoontje en de waarschuwingsbrief van de burgemeester.”

De burgemeester roept die dag de leiding van scholen, kinderdagverblijven en de politie bijeen. Hij waarschuwt alle ouders in Weesp. Wees waakzaam. De politie surveilleert extra. Er komt extra toezicht op de scholen. Niemand krijgt te horen waarom. Het is ‘iets met dreigementen’. Weesp beeft.

De volgende morgen fietst Iljitsj met zijn zusje mee naar het station, voor de zekerheid. ,,Zo lief,” zegt Yasmin. Dan is het dinsdagavond. Pa en ma Trok gaan er goed voor zitten, want Opsporing Verzocht toont beelden van de bedreigers van Weesp. ,,Misschien herkennen we iemand.”

Alle drie de kinderen willen kijken, maar mogen niet. ,,Te laat. Naar bed jullie,” zegt pa Chris. Dan komen dé beelden: een jongen met een blauwe rugzak. En een jongen met een geblokte trui. Pa en ma Trok trekken wit weg. Dat loopje… Die houding… ,,Iljitsj!” roepen ze naar boven. Iljitsj strompelt de trap af. Hij ziet zichzelf op de tv. Hij ziet zichzelf in de camera kijken en met zijn makker Melvin uit de telefooncel stappen.

Het duo op tv heeft zojuist 112 gebeld. Een goede grap, meent Iljitsj die ochtend. Een ander vriendje deed ooit ook zoiets. Lachen. Melvin stemt in en roept in de hoorn: ,,Ik ben de seriemoordenaar van Weesp, de Jozefschool gaat eraan.”

Yasmin belt meteen het nummer in beeld. Het is een misverstand, wil ze zeggen. Een geintje, deze jongens zíjn niet gevaarlijk, maar stom bezig geweest. De lijn is bezet. Ze zijn kennelijk niet de enigen die Iljitsj en Melvin herkennen. Moeder en zoon rijden naar het politiebureau. Daar treffen ze Melvin en zijn vader aan.

Het duo wordt vastgezet, maar de onrust in Weesp blijft. De ouders van Iljitsj worden telefonisch lastiggevallen. Iljitsj wordt op zijn Hyvespagina bedreigd.

De ouders van Iljitsj worden boos. ,,Waarom heeft de politie de beelden niet op scholen aan leraren getoond,” vraagt Yasmin zich af. ,,Dan was hij zéker geïdentificeerd.” De rechercheurs zijn ook boos, op Yasmin. Waarom heeft ze de link tussen Iljitsj en de dreigingen niet gelegd? ,,Omdat ik dacht dat het om een brief ging,” antwoordt ze.

De afbeeldingen van de tieners verschijnen op tv en internet. Chris: ,,Hij werd afgeschilderd als een crimineel, terwijl het een puberstreek was. Kwajongens zijn het. Straf hem. Geef hem honderd uur taakstraf in een bejaardenhuis. Zoiets.”

Ondertussen meldt de schrijver van de dreigbrief zich bij de politie. Het is donderdag. Jan R., heet de man, 54 jaar oud. ‘Wordt deze school erger dan Dendermonde?’ staat op het handgeschreven briefje dat hij zondag in de brievenbus van basisschool De Terp doet.

Vrijdag worden alle drie de verdachten voorgeleid bij de rechter- commissaris. Het duo moet nog twee weken vastzitten. Er wordt bekeken of psychologisch onderzoek nodig is. De man wordt vrijgelaten. Hij mag een eventuele vervolging in vrijheid afwachten.

De familie Trok is boos. Vooral op burgemeester Horseling en de politie. ,,De burgemeester heeft paniek gezaaid. Het was niet nodig mijn zoon zó te criminaliseren,” zegt Yasmin. ,,De politie had veel sneller kunnen weten dat het om een puberale grap ging.” De burgemeester wijst alle kritiek van de hand. Hij wilde het onderzoek niet verstoren. Dat de zaak zó snel is opgelost, bewijst dat die keus juist was, is zijn verklaring.

Volgens de ouders van Iljitsj is de zaak juist zo snel opgelost omdat ze zich zo snel hebben gemeld. ,,Geef ze een straf. Graag zelfs, maar behandel ze alsjeblieft niet als crimineel,” zegt Yasmin. ,,Als ze écht crimineel waren geweest, hadden ze zich niet gemeld.”

Tot nu toe

– Afgelopen zondag bezorgt de 54-jarige Jan R. een handgeschreven brief bij basisschool De Terp in Weesp. Tekst: ‘Wordt deze school erger dan Dendermonde?’.

– Maandagochtend bellen twee jongens, Iljitsj (14) en Melvin (13) 112 en roepen in de hoorn: ‘Ik ben de seriemoordenaar van Weesp, de Jozefschool gaat eraan.’

– Maandagochtend heeft burgemeester Horseling spoedoverleg. Hij stuurt ouders een brief. Politie surveilleert extra in de gemeente. Extra toezicht scholen.

– Dinsdagavond toont tv-programma Opsporing Verzocht beelden van de jongens die verantwoordelijk zijn voor het dreigtelefoontje. Iljitsj en Melvin melden zich.