Poederen, roze lippenstiftje, pruik op

Paul Jambers zou het met zijn Belgische tongval zo zeggen: ,,In het dagelijks leven is Richard eigenaar van Pink Point, een homo-informatiepunt nabij het Anne Frankhuis. In de nachtelijke uurtjes fladdert hij als Jennifer Hopelezz door het Amsterdamse nachtleven.”

Het is de week van Gay Pride. Dit jaarlijkse homozichtbaarheidsfeest is nog altijd nodig, zegt Richard Keldoulis (46). ,,In het leger, op sportclubs en in religieuze kringen wordt homoseksualiteit niet altijd geaccepteerd. En ‘s nachts om vier uur loop ik nog steeds niet graag hand in hand met mijn man Elard over het Leidseplein.

Maar het serieuze gedoe over politici, Marokkanen en agenten die moeten meevaren, morgen tijdens de botenparade, laat hij graag aan anderen over. Hij is meer van de categorie lol en de knipoog.

Dus deze week is hij Jenny Hopelezz, gastvrouw van de Drag Queen Olympics. Vanavond, op de Westermarkt, strijden de beste transseksuelen en transgenders ter wereld om het goud op de onderdelen handtaswerpen, touwtrekken op hoge hakken en de honderd meter stilettosprint.

Terwijl Richard alvast zijn Jenny-outfit aantrekt, vertelt hij meer over zijn alter ego, Miss Hopelezz: ,,Jenny is een single mother met twee kinderen. Een 5 jaar oude tweeling: Gina en Tina. Ze houdt van sport, aerobics en Tequila Sunrise drinken, vooral met de dames Dotty Glamour, Windy Mills en Raoul La La. Jenny is tien jaar jonger dan ik. Ze is lief, geen bitch.”

Hij heeft er zin in. Beetje poederen. Lippenstiftje erbij. Zeer roze. Kamelenwimpers opplakken. Pruik op. Wenkbrauwen aanbrengen op het voorhoofd. Pruik rechtzetten. Zonnebril in het haar draperen. Alvast de hakken (centimetertje of 12) klaarzetten. ,,Het rode jurkje doen?”

Dan trekt Richard een enorme kont aan. ,,Heeft m’n man voor me gemaakt. Romantic, niet?” knipoogt hij. Pardon, zij moeten we inmiddels zeggen. Panty aan. ,,Hmmm.”

Jennifer: ,,Richard bedacht me acht jaar geleden tijdens een vakantie op Mykonos, dat Griekse homo-eiland. Hij hoorde Let’s get loud van Jennifer Lopez. ‘s Nachts droomde hij over een persiflage op haar. Toen bedacht hij mij, met kont.”

Het wordt lachen vanavond met de Drag Queen Olympics, glundert ze: ,,Handtasjes die overal heen vliegen. Tja, ze gooien als homo’s, had je iets anders verwacht? Touwtrekkende mannen verkleed als vrouwen en vrouwen verkleed als mannen.Maar goed, zegt Jenny. Er zijn nu zo’n dertig mensen die meedoen met de Olympics. Maar je kunt je nog opgeven.

Dus heb je vanavond niets te doen en heb je altijd al met handtassen willen gooien voor een duizendkoppig publiek, terwijl je een pruik op hebt.