‘s Avonds een haas, ’s morgens een vent

Stadsleven bericht elke vrijdag over de bewoners van studentenhuis Zuilenstraat 13. Een serie over vijf jongens en vier meisjes die lid zijn van verschillende studentenverenigingen. Aflevering 3.

Is er een verkleedpartij gaande? Een aap, een Ierse leprechaun en een paashaas grommen, huppelen en hupsen beneden door de keuken van Zuilenstraat 13. Het zijn de drie hj’s (huisjongsten). Zij zitten in de bediening vanavond.

Boven – in de kamer van Ferry, die een bescheiden verbouwing  heeft ondergaan – zit de rest van de bewoners aan een lange tafel. De eerste biertjes en wijnflessen gaan open.

Het is vandaag date-eten; een etentje voor alle negen bewoners, plus aanhang. Acht van de negen bewoners hebben een vriendje of vriendinnetje. Alleen aap Pony niet, maar hij heeft een ijsbeertje voor zichzelf geregeld. ,,Het gebeurt niet vaak dat iedereen tegelijk bij elkaar is, mét aanhang,’’ zegt Sjef, die het etentje met Arnie heeft voorbereid. ,,Gezellig.’’

Voor de gelegenheid hebben Arnie en Sjef elk stel met een verkleedthema opgezadeld. ‘Integratie van de feestdagen’ is de overkoepelende gedachte. Er lopen een kerststelletje en een st. Patrickpaartje. Maar ook dierendag is vertegenwoordigd, net als quatorze juillet en valentijnsdag.

Terwijl de paashaas zijn pak even rechttrekt en zijn vriendin ‘het ei’ van een knipoog voorziet, brengen de aap, de lepechaun en de haas de belegde, geroosterde ciabatta’s – het voorgerecht – naar boven.

Huisoudste Jos speecht dat het uniek is dat iedereen een relatie heeft, haalt wat anekdotes op uit de tijd dat dat anders was (helaas niet voor de krant bestemd) en brengt een toast uit. ,,Prettige wedstrijd!,’’ klinkt het jolig uit de mond van één van de feestdagen.

De dag ervoor hebben Arnie en Sjef, beiden gehuld in een melig schort, het eten bereid. Voor de rest was de keuken even een no-go-zone. Ondertussen waren de andere bewoners hun outfits aan het regelen: eieren beschilderen en een cadeaupakje á la Carice van Houten in elkaar klussen (Valentijnsdag).

Het leuke aan deze studenten is dat iedereen meedoet. Niemand haakt af. Zelfs alle dates zijn sportief genoeg om zich bijvoorbeeld als franse uienverkoper uit te dossen, ook al staat voor velen de tentamentijd voor de deur. ,,Erg geslaagd,’’ oordeelt Arnie.

Rond twee uur ’s nachts zet het feest zich voor de onvermoeibaren voort in de Woo. Het leuke aan de Woo is dat ze daar wel wat gewend zijn en dat iedereen welkom is. Ook Ierse dwergen.

Anderen, zoals de paashaas die morgenochtend een radiologiepracticum heeft, gaan naar bed. ’s Avonds een haas. ’s Morgens een vent. Of zoiets.