De gitaren van Yuri Landman
RUBRIEK: Losse klussen

Trouw

Yuri Landman bouwt experimentele gitaren voor alternatieve bands als Sonic Youth, Liars, dEUS en Kate Nash. Nationale knuffeltroubadour Lucky Fonz III is altijd op zoek naar nieuwe geluiden. Voor Trouw bracht ik ze bij elkaar.

Otto Wichers – bekend als Lucky Fonz III – ligt op de bank in de woonkamer van gitaarbouwer Yuri Landman in Veenendaal. Op zijn schoot ligt een ‘Moonlander’, een gitaar met twee rijen snaren die dwars over elkaar heen lopen. Het ding klinkt als een klok. Letterlijk. Eigenlijk klinkt het als meerdere klokken, als een complete kathedraal. ,,Cool’’, zegt Wichers.

Landman zelf staat in de schuur een paar gaten te boren in een andere gitaar. Het is een kindergitaartje, dat hij ooit op de kop tikte op de rommelmarkt. ,,Deze wordt voor Otto’’, grijnst hij. Het moet een negensnarig elektronisch freakding worden.

Beide heren zijn op een creatieve manier met muziek bezig. Landman is een ambachtelijke gitaarknutselaar, die het klankenpalet van zijn klanten wil verbreden. Lucky Fonz III is een liedjessmid.

Binnenkort komt hier het hele verhaal…

RUBRIEK: Losse klussen