Op weg naar spaghetti en de laatste loodjes

Rokjesdag? Rokjesdag? Niks rokjesdag! Fantasieloos gedoe. Jurkendag! Nee. Zwierige jurkendag! Nee. Prinsessenjurkendag! Mét sportgympen…

Radha (19) pakt het graag groots aan, als de temperatuur het toelaat. Haar vriend Fabian (21) vindt het prachtig, al houdt hij het bij een spijkerbroek en overhemd, wat Radha overigens prima vindt.

Radha heeft een kast vol met dit soort jurken; roze, groene, blauwe, gele, rode. Ze koopt ze tweedehands. Vaak voor weinig geld. ,,Zouden meer vrouwen moeten doen,’’ zegt Fabian. ,,Kwestie van lef,’’ zegt Radha.

In de winter loopt ze gewoon in een slobbertrui en joggingbroek, maar nu is ze op haar mooist. Fabian knikt tevreden.

Eén probleem gedurende de zomermaanden: ze is dodelijk allergisch voor wespen. Als ze gestoken wordt, moet ze binnen tien minuten naar het ziekenhuis. Maar als het zo ver is, zal Fabian haar redden.

Dan wandelen ze weer verder door het Wilhelminapark. Arm in arm. Zij schrijdt op haar gympen. Hij loopt naast haar. Ze gaan spaghetti eten.

Eigenlijk is het een beetje vroeg (12.15 uur) om met een krat bier en appelflappen aan een picknicktafel in het Wilhelminapark te zitten. Zeker als je bedenkt dat de examens eraan komen.

Dat vinden deze examenkandidaten van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, (beginnend linksonder en met de klok mee) Bas, Robin, Regiliano, Kika, Roos, Olivier en Simon zelf ook. Echt waar.

Maar toch! Het is zo’n mooie dag! En bovendien is er op school weinig te doen. Slechts de examens komen eraan. Moeten ze niet met de neus in de boeken zitten dan? Jazeker, zeggen ze, maar dat kan vanavond ook. En morgen. En overmorgen. En de dag voor de examens.

Ze hebben er allemaal vertrouwen in dat ze het gaan halen. Het punt is dat ze na hun examens allemaal ergens anders gaan studeren; Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, misschien Groningen. Sommigen zullen contact houden. Anderen groeien uit elkaar. Zo gaat dat nu eenmaal.

Daarom proberen ze nu zo veel mogelijk lol te maken met z’n allen. En als dat betekent om 12.15 met een krat bier en appelflappen aan een picknicktafel in het park. Dan moet dat maar.