Freaken, oude glorie en infocaravans

Wie daagt Cees van Leeuwen uit in de race om het nachtburgemeesterschap? Vandaag Michel Matthijssen…

Michel Matthijssen (40) leerde stappen in de Pseudo Logica Fantatica (PLF), smoezelige jazzkelders langs de gracht, hardbob in de oude Fellini en de Vrije Vloer.

,,Een spannende tijd. Het was underground en freaken.’’ In de tenten van tóen, dus.

Al twintig jaar beweegt hij zich in het feestenorganisatiecircuit. Tegenwoordig heeft zijn kindje Supernatural. Deze Supernaturalfeesten, die je overal in de stad tegenkomt, begonnen ooit als funk-/, hiphop-/, jazz-/ latinfeesten. Nu is het vooral funk.

Op 26 juni staat er weer een Supernaturalfestival op het programma. Op het stadsstrand in Oog in Al.

Utrecht functioneert ‘op zich prima’, maar toch heeft Michel een lichtelijke heimwee naar toen. Hij mist de jazzkelders en de underground. ,,Utrecht freakt en bruist niet meer als vroeger. Als nachtburgemeester wil ik dat gevoel terugbrengen.’’

Volgens hem lopen er genoeg mensen met ideeën rond in de stad. Kunstenaars, dj’s, muzikanten en ondernemers. ,,Ik mis alleen de durf om er iets mee te doen.’’ Hij wil deze mensen activeren, samenbrengen en nieuwe dingen laten bedenken.

Tegelijk wil hij nachtelijke vvv in het leven roepen. Mobiele standjes of caravans trekken door nachtelijk Utrecht om stappers en bezoekers in de stad te wijzen op de beste feesten, de heetste plekken en nieuwste initiatieven. Want niet alleen de ideeënmensen zoeken naar een uitlaatklep, ‘ook de stapper zélf is zoekende’.

Michel wil de brug zijn tussen horecatypes cultuurmakers en de gemeente. En o ja, als hij dan toch nachtburgemeester is, wil hij zich meteen hardmaken voor een heus jazzfestival in de stad. Gewoon keihard de concurrentie aangaan met Den Haag en Rotterdam. Helden als Stevie Wonder en Wayne Shorter en de grote soullegendes hierheen halen. ,,Waarom niet? Utrecht is er klaar voor.’’

Ben of ken jij de nieuwe nachtburgemeester van Utrecht? Mail dan naar: un.stadsleven@ad.nl.