Het open-deuren-beleid ontvluchten

Stadsleven bericht elke vrijdag over de bewoners van studentenhuis Zuilenstraat 13. Een serie over vijf jongens en vier meisjes die lid zijn van verschillende studentenverenigingen. Aflevering 4.

In het slechtste geval begint een dagje tentamenstress als volgt: Veel te vroeg (uurtje of zeven, misschien eerder) begint de wekkerfunctie op je mobiele telefoon hysterisch te toeteren. Slaperig besef je: ik heb te weinig tijd om te veel stof in m’n vingers te krijgen. Pfff.

Dan loop je naar de douche. Bezet. Wat blijkt? Nog drie wachtenden voor je. Je vreest je dat kan fluiten naar een plek én een computer in de bieb als je daar te laat aankomt. En je moet nog zo veel doen!

Tegelijk besef je: ik móet een voldoende halen, anders moet ik het vak overdoen…

Gelukkig is voor Trudie en Kelly de dag soepel begonnen vandaag. Qua gekte viel het mee vanmorgen; ze hebben zelfs met alle tentamenstressende huisgenoten rustig eitjes gebakken. Én ze hebben een plek in de bieb op de Uithof weten te bemachtigen.

Trudie zit achter haar laptop. En Kelly zit, gewapend met een gele stift, gebogen boven haar boeken. Flesje water en bekertje koffie binnen handbereik. Zo gaat dat. Dag in, dag uit in tentamentijd.

Ben je te lang weg van plek – bijvoorbeeld om een welverdiende pauze te houden – dan worden je spullen genadeloos van je plek gegooid door aan andere studiebol. De strandstoelnijd aan de Costa Brava is er niets bij.

Maar goed. Trudie werkt aan een essay over de relatie tussen China en India en hoe die zich in toekomst zal ontwikkelen. Hoe dan? Daar broedt ze op. Morgen heeft ze daar een theorie over. Kelly studeert voor twee tentamens: eentje over klinische en gezondheidspsychologie én de tweede over methoden en statistieken, deel 3. Dat is ‘goed te doen’.

Om te studeren ga je tegenwoordig naar de één van de talloze bibliotheken (universiteitsbieb, juridische bieb, stadsbieb, medische bieb) in de stad. Daar zitten studenten blok aan blok, tafel aan tafel en zucht aan zucht te ploeteren. Het gemiddelde dieet bestaat uit koffie en koffie.

Grootste ergernissen volgens de twee Zuilenstraatdames: pratende mensen (vooral eerstejaars), meisjes met hakjes die maar blíjven rondlopen en het geluid van een binnenkomend sms-je op een telefoon even verderop. Grrrr.

Thuis studeren is bijna onmogelijk, leggen ze uit. Kelly: ,,Het open-deuren-beleid thuis is mij te gezellig. Een kopje thee hier. Een praatje daar. Even met z’n allen lunchen. Trudie: ,,Voor je het weet, is dag voorbij en heb je níets gedaan. In de bieb zit ik soms tot ’s avonds laat in alle rust te werken.’’

Dat komt allemaal wel goed met de Zuilenstraatbewoners. Succes!