Het was ‘konings’ op nummer 13

Stadsleven bericht elke vrijdag over de bewoners van studentenhuis Zuilenstraat 13. Een serie over vijf jongens en vier meisjes die lid zijn van verschillende studentenverenigingen. Vandaag de slotaflevering.

De lijst met namen van ex-bewoners op de muur en de verwarming wordt steeds langer. Onlangs verhuisde Jan en de volgende die het pand verlaat is Ferry. Stadsleven heeft de afgelopen drie maanden een goed beeld gekregen van het studentenleven.

Het moderne studentenleven blijkt druk, ‘konings’ en vol verleidingen. We zagen Lloyd (die eerst Pony werd genoemd, maar die eigenlijk Jeroen heet) stoppen met zijn studie en nadenken over plan B.

Momenteel volgt hij een heroriëntatietraining die prima te combineren blijkt met zijn ‘verplichtingen’ in De Kroeg, ofwel op zijn studentenvereniging.

We zagen hoe de bewoners serieus zijn met hun studies om farmaceut, jurist of psycholoog te worden. Dat levert tentamenstress, scripties, lange nachten tussen de boeken en de eeuwige strijd om een plekje in de bieb op.

Maar we hoeven geen medelijden te hebben; er blijft genoeg tijd over voor feestjes (met een duikbril de dansvloer op), date-etentjes verkleed als aap of haas (’s avonds een haas, ’s morgens een vent) en Sex-in-the-City-achtige jaarclubpraatsessies voor de dames (‘hebben jullie al tuk-tuk gedaan?’).

Het huis is nauwelijks veranderd de afgelopen dertig jaar, vertelde de vader van Elly, die hier ook woonde. Tóen moest je op de plattegrond van een bierkrat aankruisen wélk biertje je precies gepakt had. Nú worden de individuele kosten voor gezamenlijke boodschappen via een internetprogramma bijgehouden. Verder is alles bij het oude gebleven.

De buurvrouw, die al bijna een halve eeuw naast nummer 13 woont, kan zich nog herinneren hoe je – vóór de tijd van Ellys vader – als meisje geacht werd om níet door de Zuilenstraat te lopen. ,,Ach, dat hoorde erbij.’’

Binnenkort behoort dus ook Ferry dus tot te de geschiedenis van dit huis. Haar medebewoners zijn als familie, vertelt ze. Ze zal ze missen. Net als de feestjes, de slome avonden in de woonkeuken, het zwembadje én de zomerse sessies in de tuin.

,,Alles kan hier, verzucht ze. Als je tijdens het WK voetbal zin hebt om vijftig man uit te nodigen en de wedstrijden via een beamer op de muur te kijken, kan dat. En dan is er altijd wel iemand die zin heeft om een tribune in elkaar te klussen.’’

Maar Ferry moet dóór. Ze zet straks haar studie rechten een halfjaar voort in Engeland. Daarna komt ze hier niet meer terug. Ze gaat in een ‘normaal’ huis wonen. Dan heet ze weer gewoon Leonoor.

En ook het leven op nummer 13 én Stadsleven gaan vrolijk door… Beste Zuilenstraatbewoners, bedankt voor de gastvrijheid. Succes!