Nieuwe nachtburgemeester: de tussenstand

Wie daagt Cees van Leeuwen uit in de race om het nachtburgemeesterschap? Vandaag de tussenstand…

Na de introductie van tien kandidaten voor het nachtburgemeesterschap maken we vandaag de balans op.

Wie we missen? Vrouwen! En studenten. Het wemelt in nachtelijk Utrecht van de vrouwen en studenten, maar in onze kandidatenlijst komen ze nog niet voor.

Hoe zat het ook alweer. Cees van Leeuwen (Ceesplace, de bierboot, de Bluesroute) is na vijf jaar nachtburgemeesterschap aan vervanging toe.

Hij heeft – zoals hij het omschrijft – ‘een hartstilstandje gehad’, een ‘hersenbloedinkje en nog een hersenbloedinkje’. Hij gunt een ander zijn troon.

Er zijn al veel kandidaten voorbij gekomen. De fladderende schrijver Jop Los bijvoorbeeld, die pleit voor nachtelijke evenementen als de museumnacht, maar dan ook voor literatuur, theater en muziek.

Ex-wethouder Floris de Gelder wil ondernemers stimuleren om ‘nieuwe, leuke, kleine hotels te realiseren, zodat ándere ondernemers meer nachtelijke activiteiten gaan organiseren.

Er kwamen twee evenementenorganisatoren op de verkiezing af: Michel Matthijssen en Maarten Pordon. Michel pleit voor nachtelijke vvv’s en hij mist het ‘gefreak en gebruis van vroeger’.

Maarten zal zich hardmaken voor een nieuwe nachtclub ‘met muziek, kunst,  theater en misschien zelfs een restaurantgedeelte’. Beide heren zien in zichzelf een ideaal aanspreekpunt voor de gemeente én voor alle ideeënmensen in de stad.

Nóg twee leuke kandidaten: zeskoppig feestcollectief Boemklatsch en Arjen de Vreede (alias dj DNA). Boemklatsch wil broedplaatsen creëren en een nachtfestival organiseren. Arjen pleit (naast wereldvrede en dierenwelzijn) voor ‘het experiment terug in de nacht. Dus meer vernieuwende muziek en meer creativiteit.

Dus: ben of ken jij de nieuwe nachtburgemeester van Utrecht? Heb jij betere ideeën? Mail dan naar: un.stadsleven@ad.nl.