Nr. 13, ook voor studentikoze noodopvang

Stadsleven bericht elke vrijdag over de bewoners van studentenhuis Zuilenstraat 13. Een serie over vijf jongens en vier meisjes die lid zijn van verschillende studentenverenigingen. Aflevering 9.

Zo op het eerste gezicht zit hier een somber persoon; een dromerige jongeman in een kamer met daarin niets dan een matras, slaapzak en een stofzuiger. Niet echt de ideale studentenuitrusting.

Hij – Ian (21), vierdejaars accountancy aan de Hogeschool Utrecht – heeft dan ook genoeg aan zijn hoofd om droevig over te zijn.

Een paar weken geleden was er een brand in koffiezaak Mockamore aan de Steenweg én in het studentenhuis in datzelfde pand. Zíjn studentenhuis.

Zijn huisgenoten waren ongedeerd. Gelukkig. De kat tijger leefde nog. Fijn. Maar de kat Tom bleek gestikt in de rook. Arm beest. Er bleek verder voornamelijk roetschade. Aan zijn kleren, meubels en apparatuur. Aan alles eigenlijk.

Het duurt nog zeker tot september voordat de studentenkamers weer bewoonbaar zijn. Ian leefde een maand als een nomade. Hij logeerde bij vrienden, ‘leende’ het huis van wintersportende maatjes en ‘crashte’ bij familie.

Ondertussen was Jos afscheid aan het nemen van de Zuilenstraat. Ook hielden ze daar vorige week een (verlaat!) kerstdiner en zochten ze een opvolger voor Jos. Tijdens de hospiteeravond vonden ze geen geschikte opvolger. In september willen ze een verse eerstejaars binnenhengelen.

En tot die tijd? Elly en Jos wisten wel een oplossing: een paar Veritasmakkers zijn onlangs dakloos geworden door een brand. ,,Laten we één van hen tijdelijk onderdak geven!’’ Zo kwamen ze bij Ian uit; Arnie is naar de kamer van Jos verhuisd. Kelly naar die van Arnie. En Ian betrekt de kamer van Kelly. Sjouwen. Schuiven. Klaar.

Ian is dus helemaal niet droevig. Hij heeft een dak boven zijn hoofd! En wel in Zuilenstraat 13, ‘een heel relaxed huis’. Hij heeft net zijn eerst nacht erop zitten en het beviel prima. En die sombere blik op de foto dan? Ach, dat is maar een pose.

Nou, schilderen dan maar en ‘sjeffen’ (klussen) in je nieuwe kamer. Toch? ,,Neuh, ik zit middenin de organisatie van een driedaags feest op Veritas. Helpen met mobiele barren bouwen en het hele pand een metamorfose geven.’’

Het thema van het feest luidt: EcstaSea Bay en het belooft een heuse ‘aqua nirwana’ te worden, compleet met zuurstofbar. Kortom, Ian is met louter een tas vol kleren, een matras en een stofzuiger een tevreden mens.