Opgewekt trainen voor een eindeloze peddeltocht

Stadsleven bericht elke vrijdag over de bewoners van studentenhuis Zuilenstraat 13. Een serie over vijf jongens en vier meisjes die lid zijn van verschillende studentenverenigingen. Aflevering 11: Eindeloos peddelen.

De komende tijd zullen achter de naam van Ferry weinig kruisjes verschijnen op de bierlijst die in de keuken van Zuilenstraat 13 hangt. Ze is in training voor de Ringvaart Regatta, een roeiwedstrijd – nee, marathon – over honderd kilometer.

De race is pure waanzin. Een slooppartij. Van Leiden naar Amsterdam, Haarlem, Lisse en via Leiden naar Delft. Ruim honderd boten die de honderd kilometer afleggen.

Pak de kaart er voor de grap eens bij. Tien uur peddelen. Met en beetje pech deels mét windje tegen. Een wedstrijd die wereldwijd zijn gelijke niet kent. Ferry deelt haar boot op de twaalfde mei met zeven andere meisjes (die tot enkele weken geleden geen roei-ervaring hadden).

Ze trainen vier keer per week; in de boot, op de fiets om aan de conditie te werken. Verder is het een kwestie van gezond eten, wijntjes en biertjes laten staan, zweten en eindeloos peddelen. En dan nog verder.

Kortom: ,,Je móet het meegemaakt hebben,’’ zegt Ferry opgewekt. Vandaag zit ze met Willemijn, Klaske en Devika in een vierpersoonsboot op de Vaartsche Rijn bij Utrechtse Studenten Roeivereniging Triton. Trainen. Coach Tim geeft instructies waarbij termen als ‘uitpikken’, ‘stopje 3’ en ‘tubben’ voorbij komen.

Zondag stappen ze voor het eerst met z’n achten in de boot. Het is de eerste test om te kijken hoe ver ze zijn. Kunnen ze hun balans vinden? Loopt het een beetje synchroon? Met zo veel onervaren dames in één boot mikt Tim vooral op stabiliteit. ,,Straks met wind tegen hebben ze niet zo veel aan een mooie, nette haal.’’

Volgens de traditie vullen de studentenverenigingen USC en UVSV een boot met het bestuur van het vorige jaar ‘om de bierkilo’s eraf te werken’. Maar dit keer nemen strijden Ferry en de zeven andere vrijwilligers voor de eer.

Waarom? Om ‘een overwinning op jezelf te boeken’. En om ‘te kijken waar je fysiek toe in staat bent’. Wat blijkt na anderhalve maand trainen? De dames voelen zich goed, beter geconcentreerd tijdens het studeren en ze hebben er vertrouwen in dat ze heelhuids zullen aanmeren in Delft op 12 mei.

Dan duwen de dames af. Coach Tim streng: ,,Jullie mogen na de training best moe zijn.’’