Pony in een stad vol verleidingen

Stadsleven bericht elke vrijdag over de bewoners van studentenhuis Zuilenstraat 13. Een serie over vijf jongens en vier meisjes die lid zijn van verschillende studentenverenigingen. Aflevering 2.

Vorige week was het druk voor eerstejaars Pony. Hij zocht een nieuwe studie én een meisje voor het diner dat hier in huis wordt gehouden. Ook moest hij zijn ouders nog melden dat is gestopt met Rechten.

Vrijdagochtend kreeg hij een sms: ‘Wat lees ik nu in het UN? Moet jij je ouders nog inlichten?’ Pony’s vader. Met een knipoog. Mooi, pa en ma ingelicht. Het is dinsdagochtend. Boos zijn ze niet, zegt hij. Ze kennen het studentenleven. Van vroeger. Je gaat het huis uit, meldt je bij het  Utrechtsch Studenten Corps, steekt veel tijd in je jaarclub en je wilt je huisgenoten leren kennen.

Allemaal in een stad vol verleidingen. Pony kan moeilijk ‘nee’ zeggen, bekent hij. Geen spijt, wél een grijns. Hij haalde tot nu toe nul studiepunten. ,,Dan kan je beter stoppen. De achterstand is te groot en ik twijfel over de studie.’’

Wat nu? Sociologie of Bestuurs- en Organisatiewetenschap? Internet biedt inspiratie. ,,Ik zoek een brede studie. De samenleving bestuderen lijkt me leuk. Pfff. Instromen blijkt moeilijk. Morgen verwachten mijn ouders een plan-de-campagne. Misschien ga ik de rest van het jaar werken. In september begin ik opnieuw.’’

Pony zit er versuft bij. Toen hij gisteravond rond 00.30 uur het Utrechtsch Studenten Corps verliet, moest hij kiezen: óf ‘nog even’ een biertje halen in Heerenplein óf ‘een beetje rustig aan doen’, omdat morgen iemand van AD/UN voor de deur staat.

Hij koos optie één. Om 3.00 uur maakte hij ‘nog snel een uitstapje’ naar De Kneus met een meisje en nam na drie kwartier afscheid. Hij strandde hij in de Woo. Rond zessen was hij thuis. Viereneenhalf uur later ging de deurbel.

Mogge Pony. ,,De verleidingen zijn groot voor studenten, legt hij uit. Elke dag is er wel iets te doen.’’ Hij gaat het vanaf nu serieuzer aanpakken. Niet altíjd ‘ja’ zeggen. Gaat ten koste van je studie en daarbij begint het geld, dat hij afgelopen zomer verdiende als schoonmaker in een bejaardenhuis, op te raken.

Succes Pony!