We gaan U-ropa in!

Wie: FC Utrechtsupporters, spelers, technische staf, bobo’s en de familie Van Seumeren

Wat: FC Utrecht gaat U-ropa in!

Waar: De Galgenwaard

Met zes vrome dames met hoofdkapjes op ’n rij in de business seats kón het niet fout gaan in Stadion Galgenwaard deze zondagmiddag. De zusters Augustinessen hebben vanuit hun stoelen  geklapt, gejuicht en gebeden voor FC Utrecht.

,,Nee, nee, niet gebeden,’’ corrigeert zuster Van der Sneppen met een glimlach. Want als er twee teams op het veld staan, komt de hulp van bovenaf beide teams toe, verklaart ze.

Niettemin staat er 4-1 op het scorebord en gaan ‘we U-ropa in!’. Bedankt dames! Ook namens de Bunnikside.

Ook technisch directeur Foeke Booy neemt het zekere voor het onzekere; dit zestal moet ik te vriend houden, denkt hij, en hij slaat zijn arm om hen heen. Handig, ze zouden best nog van pas kunnen komen in Europa.

Toch kwam de hulp voor FC Utrecht wel degelijk van boven. En wel vanaf de vijfde verdieping van het stadion waar Frans van Seumeren zijn skybox heeft. Twee jaar terug kocht deze ondernemer 63 procent van de aandelen en werd hij eigenaar.

Omringd door familie (‘ik kom uit een gezin van elf en heb dus een hoop neefjes en nichtjes’) leunt hij negentig minuten lang ietwat nerveus tegen de glazen balustrade. Hoewel Europees voetbal vrij snel is veiliggesteld, is hij pas bij het eindsignaal opgelucht.

Hij incasseert een kus van zijn vrouw Gonnie, felicitaties van zijn familieleden en balt zijn vuist strijdlustig richting de technische staf in de dugout. Beneden, tussen de hossende supporters en spelers die voor dugout staan, komen ook gebalde vuisten tevoorschijn, als in: We hebben het geflikt, Frans, sámen.

Van Seumeren: ,,Pfff. Europees voetbal. Mooi. Maar dit is pas het begin. Nu willen we in de top mee blijven draaien. Structureel. Maar eerst…’’ Hij draait zich richting familie: ,,Bíerrrr!’’

Een paar skyboxen verderop zit nóg een familie; de Utrechtse vastgoedfamilie welteverstaan. In de Vast & Goedlounge beleven ook Frans Heideman, Flip Kerkhoven en hun collega’s een lekker middagje.

Sinds dit seizoen deelt vastgoed-Utrecht op initiatief van dit duo één grote skybox. Zo kunnen de ‘vastgoedjongens’, architecten, schildersbedrijven, makelaars en andere handige contacten de hoofden in een relaxte sfeer bijeensteken, legt Heideman uit.

En er wordt natuurlijk gefilosofeerd over voetbal. Zo zinspeelt Kerkhoven op een treffen tussen FC Utrecht en Liverpool. ,,Dat zou de terugkeer van Dirk Kuijt betekenen. Leuk!’’

Ondertussen scharrelt Willibrord Frequin door de lounge om iedereen (die maar wil luisteren) ervan te overtuigen dat de overwinning aan zíjn aanwezigheid te danken is. Okee Willibrord: bedankt, ook namens de Bunnikside.

In de spelerslounge beneden drinken de beide doelpuntenmakers van vandaag Ricky ‘man of the match’ van Wolfswinkel en Jacob Mulenga in alle bescheidenheid een colaatje. Het feestje is een volle gang. Zojuist hebben de spelers Jan Wouters in het bubbelbad gegooid. Wie volgt?

De Giro is (bijna) weg

Wie: Bestuurders van gemeente en provincie, zakenmensen (Italiaans en Nederlands)

Wat: Expositie van Italiaans design in sportartikelen

Waar: Janskerk

Dacht u dat de Giro ‘d Italia weg was? Welnee, bestuurlijk en zakelijk Utrecht plakken er vrolijk een verlenging aan vast.

Eerst in de Jaarbeurs voor een business-to-business-event waar Italiaanse en Nederlandse zakenlui elkaar besnuffelen en schouderklopjes geven.

En nu in de Janskerk. Thema: Italiaans design in sportartikelen. Design in fietsen. Design in paardrijzadels. In ski-artikelen. Motorsport. Zwempakjes. ,,The best of the best,’’ zegt Anty Pansera, die de tentoonstelling samenstelde.

Commissaris van de Koningin Roel Robbertsen en ambassadeur Franco Giordano kuieren samen langs de uitgestalde waar.

Giordano schept op over de bergbeklimmaskers die een ontwerper uit Turijn heeft gemaakt. ,,Turijn, daar kom ík ook vandaan,’’ zegt hij trots.

Robbertsen knikt vriendelijk. Zou hij zich afvragen waarom een masker op enkele kilometers hoogte per se beautiful moet zijn?

Dan. Aan tafel. Ze trappen af met Insalatina di tacchinella con rucola, lonza sottile, cascata di pinzimonio ed emulsione die aceto balsamico 30 anni. Dan volgen nog vier van zulke schitterende gerechten. Harpiste Mirjam Rietberg is erbij om de boel op te leuken.

Directeur Rabobank Utrecht Laurent van den Nouwland en Jo de Viet, manager director citymarketing bij de gemeente, zitten naast elkaar en kijken tevreden terug op de Giro. De stad is goed gecitymarked en de ook Rabobank heeft een goede beurt gemaakt als belangrijke wielersponsor.

Zo is iedereen in de Janskerk blij. Buiten regent het en het afval stapelt zich op. Maar dat mag en zal de pret niet drukken. Salute!

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN