De Antoine, een non-glossy

Wie: Antoine Bodar, Jan Siebelink, Herman Finkers, priesters, schrijvers, protestanten en katholieken

Wat: Lancering van de Antoine

Waar: Catharina kathedraal

Na de Linda, de Gullit, de Matthijs en de Maarten is er nu de Antoine. De ‘enige echte katholieke glossy’. Met een matte kaft. Een non-glossy dus. Op de cover staat de naamgever van het eenmalige blad/ gelegenheidshoofdredacteur/ priester Antoine Bodar.

Bodar hoopt met de Antoine ‘in deze deerniswekkende periode voor de katholieke kerk, de schoonheid, cultuur en de troost die de moederkerk aankleeft onder ogen te brengen’.

Nee, hij neemt het niet op voor de predikers die de laatste maanden in het nieuws kwamen, omdat ze – op z’n zachtst gezegd – niet beantwoordden aan de hoge moraal die ze zelf uitdragen. Over ‘die schade en schande’ heeft hij de afgelopen tijd al genoeg gezegd in de media.

Dus laat Bodar in zijn blad juist zien hoe jongeren nog steeds voor god kiezen. Hoe hij samen met schrijver Kluun lijden analyseert en beoordeelt. Hoe hij in het mooie Rome onder sobere omstandigheden zijn dagen doorbrengt. Ook gaat hij op zoek naar de diepere drijfveren van Jan – ‘o, we gaan het dus niet over mijn maserati hebben?’ – Siebelink.

Het moet een bemoedigend beeld van de kerk opleveren.

Op de vraag waar bemoediging ophoudt en waar ijdelheid begint, zegt Bodar, terwijl hij glimlachend naar zichzelf op de cover kijkt: ,,Ach, ijdelheid. Dat wordt me al m’n hele leven voor de voeten geworpen. Ik ben wel ergere verwijten gewend.’’

Hij haalt zijn schouders op, poseert nog even voor een fotograaf en vervolgt: ,,Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, heb je het al snel gedaan in Nederland. Dat is één van de redenen dat ik in Rome woon.’’

Bubbels is blij dat de priester de Catharina kathedraal koos voor de lancering van zijn blad. Hij vertelt dat het menig katholiek soms zwaar valt om zich altijd maar publiekelijk te verantwoorden voor het feit dat hij nog katholiek is. Wie de Antoine leest, snapt waarom dat voor Bodar prima vol te houden is.

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN