Elke week maak ik met presentatrice Frederique de Jong het programma Mediazaken op BNR Nieuwsradio.
Een politiechef die gevoelige – en foutieve – verspreidt via twitter. Voetballers die ongenuanceerde uitspraken doen. En leraren die gĂȘnante foto’s van zichzelf online kwakken.
De don’ts en do’s op twitter.
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
De do’s:
– Arjan El Fassed, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, had ooit de mazzel dat er een straat (in een Palestijns Vluchtelingenkamp) naar zijn twitteraccount werd vernoemd. Het leverde hem wereldwijde media-aandacht op. Hij heeft nu ruim 270 duizend volgers. Kortom: zorg dat er een straat naar je twitteraccount wordt vernoemd.
– El Fassed raadt mensen aan om niet alleen berichten de wereld in te zenden, maar vooral ook om goed te luisteren naar wat anderen zeggen. “Je leert wat er leeft, maar het heeft ook een voorspellende waarde. In Engeland leverde onderzoek op twitter bijvoorbeeld een betere voorspelling van de verkiezingsuitslag op dan de reguliere opiniepeilingen.”
De don’ts:
– Geen gedragscode: gebruik je boerenverstand, zeggen de gasten. Dat werkt het beste. Gedragscodes zijn er om te overtreden. “Als werknemers vertrouwelijke informatie verspreiden, is er een ander probleem dan Twitter. Dan is er sowieso iets mis op de werkvloer,’ zegt internetstrateeg Stef Heutink.
– Let op met privegegevens: geen vakantiekiekjes in je zakelijke omgeving. Openbare berichten zijn openbaar en blijven openbaar.