De nieuwe Beethoven is een computer
RUBRIEK: FD Outlook

Muzikale creativiteit wordt niet bepaald door een goddelijk vonkje inspiratie, maar het is het gevolg van een ambachtelijke, systematische aanpak van vallen en opstaan én de juiste regels en toonladders toepassen.

Dat zeggen de Spaanse computerwetenschapper Francisco Vico en zijn team op de universiteit van Malaga.

Juist díe aanpak kan je met een computer nabootsen, dachten ze een paar jaar geleden en het resulteerde in het computerprogramma Iamus. Het slimme programma moet binnen enkele jaren de concurrentie aangaan met echte muzikanten. Een beetje zoals de computer eerder de concurrentie aanging met topschakers.

Van kunstmatige intelligentie naar kunstmatige creativiteit.

Het algoritme achter Iamus kan een willekeurig stuk muziek nabootsen en veranderen tot een nieuw stuk. Het bekende Nokia-deuntje bijvoorbeeld kan het programma hercomponeren tot een miljoen nieuwe deuntjes.

Het meest recente werk van Iamus heeft nog het meeste weg van modern klassieke stukken. Niet geschikt voor alle muziekhebbers. Dat zeker. Maar het is zéker muziek. Echte kamermuziek. Volgens Vico is het een kwestie van tijd voordat de computer emoties in de muziek kan stoppen of dat de computer muziek kan maken die elke gewenste emotie kan oproepen.

‘Het democratiseert muzikaliteit zoals de digitale camera fotografie democratiseer,’ zegt hij. Flickr bijvoorbeeld, staat vol professionele foto’s die zijn gemaakt door amateurs. Dankzij nieuwe technologieën in camera’s.  Met Iamus in je band is iedereen straks muzikant.

Het duurt niet lang meer en jongeren staan in de discotheek te stuiteren op beats die zijn gegenereerd door een computer. Niemand die het verschil hoort met menselijke beats en computerbeats.

In een paar jaar zullen vele nieuwe soorten muziek worden ontwikkeld, verwachten de makers. Meng een beetje flamenco met bach en jaren negentig house. Of dixiland met deathmetal. Er zullen nieuwe genres, nieuwe instrumenten en nieuwe manieren van spelen ontstaan, denken de ontwikkelaars. ‘En uiteindelijk,’ zegt Vico, ‘zullen computers élke vorm van kunst beheersen.’

Dit stukje verscheen in het septembernummer in FD Outlook

RUBRIEK: FD Outlook