Iedereen conservator met de 3d-scanner
RUBRIEK: FD Outlook

Massa-digitalisering. Zo noemt het Duitse Fraunhofer Institut ‘Cultlab 3D’.

Het is de methode die ze hebben ontwikkeld om bronzen beeldjes, houten sculpturen en andere culturele, historische en kunstzinnige voorwerpen om te zetten in digitale 3D afbeeldingen. In enkele minuten.

Historici en conservatoren zoeken al jaren naar methodes om digitale, driedimensionale afbeeldingen te creëren van kunstwerken die de waarheid geen geweld aandoen.

Het biedt onderzoekers en wetenschappers uit de hele wereld om bepaalde stukken te kantelen, in te zoomen, te observeren en te bestuderen. Ook biedt het ‘gewone’ liefhebbers de kans om objecten van onder tot boven te bekijken.

Het Smithsonian opende vorig jaar al een digitaal museum waar een twintigtal topstukken in digitale vorm in 3d te zien was. Van Lincolnmasker tot fossiel en van Wright Flyer (het eerste gemotoriseerde vliegtuig) tot boeddhabeeld, de digitale versies zijn net écht.

Het proces was alleen een beetje tijdrovend; het duurde acht maanden om de twintig objecten in te scannen. Tegen de tijd dat de gehele collectie ingescand zou zijn zou de techniek ook prehistorisch zijn.

Bij de nieuwe methode worden twee metalen bogen vol hd-camera’s en lampen enkele minuten over het voorwerp bewogen, waardoor het stuk van alle kanten wordt belicht en gefotografeerd. Het uiteindelijke driedimensionale model is niet alleen natuurgetrouw, het bevat ook informatie over texturen en materialen.

Combineer deze technologie met de steeds geavanceerde wordende 3D-printer en we hebben over een paar jaar allemaal een David van Michelangelo, een Denker van Rodin of een Manneken Pis in de tuin staan. En online stellen we zelf onze ideale collectie samen.

Dit stukje verscheen in het septembernummer in FD Outlook

RUBRIEK: FD Outlook