Onzichtbare zonnepanelen
RUBRIEK: FD Outlook

Stel je een flatgebouw voor met veel glas – bijvoorbeeld het Nationale Nederlandengebouw in Rotterdam – en elk raam dat je ziet, is een zonnepaneel. De ramen zijn transparant als glas én leveren de energie die nodig is om het gebouw van elektriciteit te voorzien.

Het zou een einde maken aan de generatie zonnepanalen die nu op onze daken liggen. Dat zijn lelijke dingen waarbij functionaliteit vóór vorm gaat, vinden ze bij de Michigan State University. Daarom hebben ze een materiaal ontwikkeld dat én transparant is én zonne-energie omzet in energie.

Eerlijk is eerlijk: op dit moment halen ze een rendement van 1 procent; slechts eenhonderdste deel van het licht dat wordt opgevangen, wordt omgezet in energie. Ter vergelijking: de huidige generatie zonnepanelen haalt een rendement van 7 procent.

Chef-onderzoeker Richard Lunt verwacht het percentage op te kunnen krikken tot 5 procent. Dan kan deze technologie wat rendement nog steeds niet concurreren met traditionele zonnepanelen, maar betoogt hij, de toepassingen zijn talrijker en minder een doorn in het oog: glazen puien in gebouwen, stekkerloze tv’s en telefoonschermpjes die batterijen overbodig maken.

Je zou een transparant laagje van dat spul kunnen aanbrengen op zo’n beetje élk voorwerk dat energie verbruikt.

Dit stukje verscheen in het decembernummer van FD Outlook

RUBRIEK: FD Outlook