De strijd tegen voedselverspilling
RUBRIEK: FD Outlook

Als we de wereldwijde voedselverspilling met een  kwart terugdringen, levert dat volgens de VN genoeg op om álle ondervoede mensen van eten te voorzien. Een kwart is veel, maar er wordt aan gewerkt. Wereldwijd.

Prikken in het afval – Colombia

Ze zijn wereldwijd met miljoenen en ze zijn verenigd in allerlei organisaties: de waste pickers. In veel landen in het een belangrijke doelgroep tijdens politieke campagnes. Gewapend met een prikstok of met hun blote handen grasduinen ze door afvalbergen op zoek naar bruikbaar materiaal én voedsel. In Colombia zijn ze al sinds begin jaren zestig verenigd. Sinds de jaren negentig vormen ze zelfs een heuse politiek organisatie.

Solidarity fridge – Spanje

Het begon tijdens de crisis op te vallen dat steeds meer mensen in afvalcontainers op zoek gingen naar eten. Vernederend, vonden vrijwilligers in het Spaanse Galdakao. Dus zetten ze een ‘solidarity fridge’ op straat, zodat supermarkten, restaurants en inwoners hun overtollige voedsel niet langer weg hoefden te gooien. Zoeken naar eten in een koelkast is nu eenmaal prettiger dan ‘dumpster diving’. Inmiddels heeft het initiatief navolging gekregen in talloze dorpen en steden.

Verboden weg te gooien – Frankrijk

Eetbaar voedsel weggooien en vervolgens besprenkelen met een dikke laag bleekmiddel, zodat het oneetbaar wordt. Het kwam nogal eens voor in Frankrijk. Schandalig, vond de Franse minister Guillaume Garot, waarna hij in mei een wet door het parlement loodste die het winkels verbiedt om eetbaar voedsel weg te gooien. Het moet naar voedselbanken of andere liefdadigheidsinstellingen. Doel: in 2025 moet de verspilling zijn gehalveerd in Frankrijk.

Een app tegen verspilling – Verenigde Staten

‘Solving the world’s problem,’ is het motto van Komal Ahmads Feeding Forward. Ze bedacht een app waarmee bedrijven, winkels, en evenementen overtollig voedsel kunnen aanbieden. Dat wordt vervolgens opgepikt en naar de daklozenopvang of liefdadigheidsinstelling gebracht. De aanbieder krijgt vervolgens een bericht waarin staat wie het voedsel heeft gekregen en welke impact het heeft gehad.

Oogsten redden – Afrika

Veel voedsel gaat al verloren ruim voordat het weggegooid kan worden, simpelweg omdat het al bedorven is voordat het de consument heeft bereikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor eenderde van de oogsten in Afrika, terwijl 70 procent van de bevolking afhankelijk is van de lokale landbouw. De Rockefeller Foundation investeert in innovatieve manieren om het voedsel langer op te slaan én in nieuwe methodes om voedsel luchtdicht in te verpakken of op andere manieren te conserveren.

Rennen voor awareness – Thailand

In Thailand geen hippe apps of andere innovatieve foefjes die verspilling tegen gaan. Daar kozen ze deze zomer voor het aloude ‘rennen voor bewustwording’. Volgens de organisatie kennen handlopers als geen ander de waarde van voedsel, terwijl alleen al in Bangkok jaarlijks ruim negentig miljoen kilo aan voedsel wordt weggegooid. Daar kan je heel wat kilometertjes op lopen, willen de vierduizend deelnemers maar even duidelijk maken.

Dit stukje verscheen in het septembernummer van FD Outlook

RUBRIEK: FD Outlook