Dubai: openlucht smartcity laboratorium
RUBRIEK: FD Outlook

‘We willen innovatie aanjagen en de grenzen van technologie opzoeken. Onze ambitie is dat dit project iedereen in ons land, elke moeder, elke werknemer, elke dokter en elk kind op school raakt. Ons doel is: geluk voor iedereen.’

Aldus zijne hoogheid sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum, heerser van Dubai, over zijn smart city project. En hij voegt daad bij word.

Alle buzztermen die de afgelopen jaren voorbij kwamen – variërend van internet of things tot alles wat ‘slim’ kan zijn (stoplichten, metro’s,  snelwegen,  palmbonen, energiemeters, onderwijs, omgeving) – tref je aan in Dubai.

De energie- en waternetwerken worden dankzij slimme meters en zonne-energie efficiënt en duurzaam. Slimme stoplichten, telefoonapps en een controlecentrum moeten ervoor zorgen dat transport – op welke manier dan ook – altijd snel en rendabel is. Wifi is gratis en er moeten gratis oplaadpunten komen voor elektrische auto’s.

De zaken- en dienstensectoren krijgen alle hulp om business en producten met een lage carbon footprint te ontplooien. Verder moet het Dubai Design District creatievelingen uit de hele wereld en ondernemers bijeen brengen om nieuwe, slimme ideeën en innovaties te bedenken. De overheid doet er alles aan om het bemachtigen van werkvergunningen zo makkelijk mogelijk te maken.

Laatste foefje: het Umm Suqeim strand en het Za’abeel park zijn deze zomer voorzien van zes meter hoge ‘slimme palmbomen’. Deze kunstmatige palmbomen zijn zonnepanelen, wifi hotspots en telefoon-oplaad-stations ineen. Ook voorzien ze iedereen van informatie over het weer en toeristische trekpleisters. Toekomstige exemplaren moeten gefilterd drinkwater leveren en fungeren als geldautomaat.

De sjeik maakt van Dubai één groot openluchtexperiment voor alles wat slim en technologisch is.

Dit stukje verscheen in het septembernummer van FD Outlook

RUBRIEK: FD Outlook