Het quantuminternet in de maak
RUBRIEK: FD Outlook

Eén boodschap – al is het maar een kleintje – versturen via (het begin van) een quantumnetwerk. Dat is wat Ronald Hanson (TU Delft) in 2016 wil bereiken.

Uiteindelijk moet dat over jaren, misschien wel decennia, uitmonden in een nieuw, ultiem veilig en snel quantuminternet.

Hiervoor moesten hij en zijn onderzoeksgroep eerst het ongelijk van Einstein aantonen. Dat lukte afgelopen jaar. Een doorbraak. Ze bewezen dat deeltjes op grote afstand met elkaar kunnen verstrengelen en precies hetzelfde gedrag vertonen zónder dat ze op welke manier dan ook met elkaar in verbinding staan. Als je deeltje één verandert, verandert de andere ook.

Hanson: ‘We hebben twee elektronen geïsoleerd en op ruim 1 kilometer afstand met behulp van licht door een soort glasfiber met elkaar laten verstrengelen. Als je vervolgens de kabel doorknipt, blijft de verstrengeling in stand. Als je het ene deeltje meet, blijkt het andere op dezelfde manier te antwoorden. Ondanks dat er geen tijd is geweest om informatie uit te wisselen.’

Dit mag je gerust een bizar, misschien wel mysterieus fenomeen noemen. Waarom het zo werkt en wát er precies gebeurt bij die verstrengeling is zelfs voor Hanson niet helemaal duidelijk. Wél is duidelijk dat het werkt en dat het ‘één groot avontuur’ is.

Ok, maar wat moet je ermee? De ict-wereld kijkt al jaren uit naar de naar de resultaten van Hanson, omdat het onkraakbare communicatie mogelijk maakt: ‘Stel je laat deeltjes op plek A verstrengelen met deeltjes op plek B. Door de deeltjes aan 1 kant te meten krijg je nullen en enen, en precies dezelfde serie nullen en enen krijg je aan de andere kant. Dat geeft een sleutel die niet te kraken is.’

In eerste instantie wil hij een netwerk maken tussen Delft, Den Haag en Amsterdam om berichten te versturen. Dat is al ingewikkeld genoeg. Maar praat je in termen van jaren: ‘Dan is het goed mogelijk dat een nieuw soort internet ontstaat. Een quantuminternet.’

Volgens Hanson moeten er nog talloze andere toepassingen zijn, ‘maar die moeten we met z’n allen nog bedenken. In  feite hebben we een oplossing bedacht voor problemen die we nog niet hebben’.

Dit stukje verscheen in het decembernummer van FD Outlook

 

RUBRIEK: FD Outlook