Koningin van het draadloos opladen
RUBRIEK: FD Outlook

De draad van je telefoon zit verstrengeld in de oplader van je tablet, terwijl je op zoek bent naar een vrij stopcontact voor je laptop. Drie apparaten. Twee stopcontacten. Eén kluwen met daarin tenminste vier knopen, waarvan twee ernstig.

Eerst maar even een verlengsnoer met stekkerdoos erbij halen. Waar is de oplader van m’n bluetoothspeaker eigenlijk?

Draden. Stekkers. Brrrrr. Meridith Perry (25) heeft er tabak van. Ze heeft een manier bedacht om elektriciteit om te zetten in (voor mensen niet te horen) geluidsgolven. Deze worden vervolgens opgepikt door een ontvanger (je telefoon of een apparaatje dat je óp je telefoon klikt) en weer omgezet naar elektriciteit.

Zo kan je volgens Perry draadloos opladen. Ze noemt het uBeam. Volgens Perry kan je gewoon blijven bellen of werken op je laptop tijdens het proces.

De technologie zit nu in de prototypefase. Over twee jaar moet een consumentenproduct verkrijgbaar zijn. Kort daarop wil ze dat uBeam alomtegenwoordig is, zoals wifi dat nu ook is. In koffiewinkels, bibliotheken, stations, treinen, in kantoren, op vliegvelden en op straat.

Perry was eigenlijk van plan was om astro-bioloog te worden; ze zou op zoek gaan naar buitenaards leven. De draden aan haar laptop brachten daar in 2011 verandering in. Toen  bedacht ze het dit systeem.

Ze deed research, harkte geld bij elkaar en zette wat techneuten aan het werk. In het voorjaar van 2014 had ze haar eerste werkende prototype in elkaar geklust. Inmiddels stromen de miljoen van investeerders binnen.

Critici zeggen dat het onmogelijk is om zonder schadelijke gevolgen aan het menselijk lichaam elektriciteit kan verplaatsen zonder draad. Andere noemen Meredith Perry de nieuwe Elon Musk en de uBeam een ‘zillion dollar idea’.

Haar verdere plannen? Aanraakbare 3D-hologrammen creëren. Sensoren in ons lichaam die ziektes detecteren. En kanker genezen. Meredith Perry, 25 jaar, wordt vervolgd…

Dit stukje verscheen in het septembernummer van FD Outlook

 

RUBRIEK: FD Outlook