Wat kan je doen met 1.100.000.000.000 euro?
RUBRIEK: Rot

Kennelijk zijn ‘we’ bereid om 1.100.000.000.000 (elfhonderdmiljard) euro te drukken en om dat geld in de Europese economie te steken.

En kennelijk vinden we het heel vanzelfsprekend dat een niet-democratisch gekozen instituut als de Europese Centrale Bank (ECB) niet alleen kan besluiten dat dat nodig is, maar ook kan besluiten hóe dat geld wordt uitgegeven.

Wat zou er gebeuren als we via democratische weg bepalen hoe we dit geld uitgeven? Niet zo’n gekke gedachte. Zeker als je bedenkt dat dit een historische ingreep is (1.100.000.000.000! (elfhonderdmiljard!)) en dat politici dagelijks over elk verkeerd gespendeerd miljoentje een spoeddebat aanvragen. Zou de economie beter af zijn als we dit geld anders uitgeven?

Hoe zat het ook alweer? De Europese Centrale Bank (ECB) gaat bijna twee jaar lang 60 miljard euro per maand in Europese staatobligaties steken. In totaal gaat het dus om 1.100.000.000.000 (elfhonderdmiljard) euro.

Volgens Mario Draghi, de baas van de ECB, is dit nodig om de stagnerende Europese economie te stimuleren. Miljoenen Europeanen zitten nu zonder werk en de prijzen dalen. Het vertrouwen is weg en ook dát is weer slecht voor de economie. Het idee is dat banken nu weer meer geld in kas krijgen en dus meer gaan uitlenen aan burgers en bedrijven. Kortom: er wordt heel veel geld in de economie gepompt en dat moet de financiële markten vertrouwen geven.

Critici vrezen dat het geld niet in de reële economie belandt, dat er zeepbellen ontstaan in de aandelen- en obligatiemarkten, dat we veel geld steken in nóg meer leningen en dat de Eurolanden hun staatsleningen niet kunnen aflossen.

Ondertussen betekent het voor de consument een lagere hypotheekrente (leuk voor starters, slecht voor doorstromers) en tegelijk levert onze gezamenlijke pensioenspaarpot én ons eigen spaargeld minder geld op.

Eigenlijk kan ik nauwelijks beoordelen of deze ingreep verstandig is. Dat maakt niets uit, want ik heb er geen invloed op. En jij ook niet. Terwijl het om veel geld gaat: 687.500.000 (zeshonderdzevenentachtigmiljoenvijfhonderdduizend) champagnekoelers vol met Europees muntgeld (en dan heb ik het over een willekeurige mix van alle soorten muntgeld, met een kleine nadruk op 1 en 2 euro munten).

Maar stel dat we er wél iets over te zeggen hebben?

We kunnen 1 miljoen veelbelovende startups en ondernemers in Europa een kapitaalinjectie of startkapitaal van 1 miljoen euro geven. Deze bedrijven kunnen al hun ideeën en vage plannen een kans geven. Ze kunnen innoveren, personeel aannemen en groeien. Dan houden we zelfs genoeg geld over om een bureaucratie op te tuigen (voorwaarden opstellen, plannen beoordelen, etc) om dit mogelijk te maken. Zou dat goed zijn voor de economie?

We kunnen het geld verdelen onder de 500 miljoen inwoners van de Europese Unie. Dat levert 2.200 euro per persoon op. Dat spenderen we in de Mediamarkt, aan reisjes naar de Europese kust. Stedentrips. We kopen er kleding van. Schoenen. Broeken. Cursussen. Opleidingen. Eten. drinken. Boeken. Feestjes. Die ene gitaar. Je stopt in een spaarpot. Of in een champagnekoeler. Je koopt een cadeautje voor je lief en een skateboard voor je zoon. Zou dat goed zijn voor de economie?

We kunnen het geld steken in alternatieven voor fossiele brandstoffen. Dus in onderzoek én in bestaande alternatieven. Zou dat goed zijn voor de economie?

We kunnen het schenken aan de allerarmsten in de wereld. Zou dat goed zijn voor de economie?

We kunnen álle huizen in Nederland kopen en bij elk huis en zwembad (laten) aanleggen. Leg dat maar uit aan andere Eurolanden. Maar toch, zou dat goed zijn voor de economie?

We kunnen het steken in kankeronderzoek. Onderzoek naar oplossingen voor – hoe heet het ook alweer – Alzheimer. Vage spierziektes als ALS. Tja, we kunnen ziektes genezen. Zou dat goed zijn voor de economie?

Of we laten Mario Draghi bijna twee jaar lang voor zestig miljard per maand staatsobligaties kopen.

RUBRIEK: Rot