Zonlicht omzetten in vloeibare brandstof
RUBRIEK: FD Outlook

Zonlicht omzetten in vloeibare energie waar je je auto op kan laten rijden; het is de duurzame droom die veel onderzoekers wakker houdt ‘s nachts.

Met de waterstofauto zijn ze weliswaar al erg dichtbij gekomen. Maar er is één bezwaar: waterstof is niet een energiebrón, maar het is een energiedráger.

Onderzoekers van de Harvard Universiteit hebben een methode bedacht die zonlicht nu wél omzet een vloeibare brandstof.

Als basis gebruiken ze het principe van het kunstmatige blad dat we al kennen; hierbij wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Die zet vervolgens water om in waterstof en zuurstof, zoals bomen en planten dat al miljoenen jaren doen.

De Harvardonderzoekers voegen nu een bacterie toe die de waterstof uit elkaar trekt tot protonen en elektronen. Deze worden vervolgens gecombineerd met CO2, waardoor de cellen zichzelf gaan vermeerderen. De bacteriën kunnen tot slot op een dusdanige manier worden gemanipuleerd dat het resultaat vloeibare energie is.

De onderzoekers zeggen dat ze hun systeem inmiddels bijna een efficiëntie behaald van 1 procent; dus slechts een klein deel van de opgevangen zonne-energie wordt daadwerkelijk omgezet in bruikbare energie. Dat lijkt weinig, maar dit resultaat is vergelijkbaar met de efficiëntie die planten halen bij fotosynthese. Eén van de grondleggers, chemicus Daniel Nocera, zegt dat de mens ‘na een paar jaar onderzoek dus net zo ver is gekomen als de natuur in 2.5 miljard jaar evolutie’.

Hiermee is het technologische en zogenoemde kunstmatige blad – door de toevoeging van organisch materiaal – omgevormd tot een bionisch blad. Het volgende doel is om een efficiëntie van 5 procent te halen. Daarbij, zeggen de ontwikkelaars, met deze technologie moet het uiteindelijk zelfs ook mogelijk zijn om medicijnen of voedsel maken uit CO2 en zonlicht.

Dit stukje verscheen in het maartnummer van FD Outlook

 

RUBRIEK: FD Outlook