Blaas je werkplek op
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Arriveer, rol uit en blaas op… Het zou zomaar het motto van de freelancer van de toekomst kunnen zijn. En dan gaat het natuurlijk over een opblaasbare werkplek die je in een rugzak met je meedraagt. Zeg maar dag tegen het koffietentje met haperende wifi.

FoAM heet het ding. Het is een ontwerp van Jie Zhang van designbureau OPT en het is bedoeld voor zzp’ers. Je zou je eigen werkbubbel in enkele seconden moeten kunnen opblazen op elke gewenste plek. In het park, in de pareergarage of in de kantine van een opdrachtgever. Ook zou je leegstaande gebouwen kunnen reserveren voor deze pop-up-werkplekken, zegt de ontwerpster.

Overigens verwacht ze dat de zelfrijdende auto en autodelen ervoor zullen zorgen dat parkeergarages en -plekken massaal leeg komen te staan. Zorg daar voor stromend water, wifi, elektriciteit en plant wat groen en je kan er prima werken in zo’n opblaasbaar kantoor. Parkeergarages veranderen zo, met een paar kleine aanpassingen, in heuse ‘urban gardens’.

Ze won met het ontwerp de tweede prijs in de wedstrijd ‘Tomorrow’s Workplace’ van Metropolis magazine en Staples Business Advantage. Ontwerpers werden uitgedaagd om dé werkplek van 2021 vorm te geven.

Volgens Zhang zal de freelancerspopulatie dan niet alleen enorm gegroeid zijn, ook zullen deze digitale nomaden hogere eisen stellen aan hun werkruimte, verwacht ze. Ze willen meer ruimte die ze kunnen personaliseren. Koffietentjes, keukentafels en co-werkplekken voldoen niet meer over vijf jaar, denkt ze.

Het draagbare kantoor bestaat uit meerdere lagen. Eén laag kan – afhankelijk van de mate waarin privacy gewenst is – wel of niet transparant worden gemaakt. De buitenste laag bestaat uit zonnepanelen, zodat de telefoon, tablet en laptop ingeplugd kunnen worden. De laag ertussen dienst als isolatie om herrie en kou buiten de deur te houden.

Tomorrow’s Workplace: En de winnaar was…

Het is duidelijk dat het massieve kantoorgebouw met glazen pui op z’n retour is, zegt Susan Szenasy. Ze was juryvoorzitter van de ontwerpwedstrijd en is hoofdredacteur van Metropolos die ontwerpers uitdaagde om de werkplek van 2021 te bedenken.

Het winnende ontwerp kwam van het New Yorkse bureau Ethelind Coblin Architect. Het betreft laagbouw dat jonge freelancers en actieve gepensioneerde bij elkaar brengt. Je kan er urban voedsel eten, de kinderen naar de crèche brengen en een biertje drinken.

Doel van het ontwerp is generaties bij elkaar brengen. De jonkies kunnen wat opsteken van de ervaring van de oudjes. En de oudjes kunnen meeliften op de technische expertise van de jonge generatie.

RUBRIEK: FD Eyeopeners