Drone gespot? Dronebusters!
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Wat is dat vliegende, zoemende ding daar aan het doen? Daar boven m’n coniferen? Foto’s maken, terwijl ik in m’n zwembroek de barbecue aan het aanschelden ben? Word ik gefilmd? Weg met dat ding! Koop een DroneDefender.

Dit nog maar een onschuldig voorbeeld van een onwenselijk rondvliegende drone. Soms vliegen ze boven brandende bossen, waardoor de brandweer er last van heeft. Of bij vliegvelden, waardoor ze levensgevaarlijke situaties veroorzaken voor piloten. Of erger, in een oorlogsgebied; draagt’ie een camera met zich mee of is het toch een bom?

Radiosignalen verstoren is een bekende methode die wordt ingezet om eenvoudige consumentendrones te lijf te gaan; sommige bedrijven bieden apparaten die je simpelweg kan richten op een drone en die vervolgens het contact tussen de drone en de afstandsbediening verstoort. Gevolg: drone onbestuurbaar. Crash. Doei drone.

Voor meer geavanceerde drones is grover geschut nodig. Bijvoorbeeld de DroneDefender die het Amerikaanse bedrijf Batelle heeft ontwikkeld. Het ding ziet eruit als een kruising tussen een sluipschuttersgeweer en een kettingzaag en het verstoort radiosignalen als geen ander voorwerp.

Als het de DroneDefender richt op een ongewenste drone verstoort het het signaal waarmee de piloot de drone bestuurt. De drone ‘denkt’ dat het het contact met de piloot kwijt is en blijft stilhangen in de lucht. Je hebt de controle overgenomen. Beweeg je het apparaat vervolgens richting de grond, dan zakt de drone loodrecht naar beneden. Weg drone.

De DroneDefender kan 5 uur achter elkaar worden gebruikt op één batterijlading. Het heeft een bereik van enkele honderden meters. Zoals ze bij Batelle zeggen: ‘Defending assets and airspace without risking safety or collateral damage.’

Op dit moment wordt dit anti-drone-wapen getest door het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en door het leger. Zo kunnen ze drones weghouden bij het Witte Huis of dreigende drones in oorlogsgebied onschadelijk maken.

Batelle is ondertussen druk aan het lobbyen om goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse overheid om het ding ook op de consumentenmarkt aan te kunnen bieden. Dronebusters, kom er maar in!

Arend als droneverdelger

Ook de Nederlandse politie experimenteert met methodes om drones te bestrijden. Ze hebben adelaars getraind om drones in volle vlucht uit de lucht te grijpen. Het eerste klasje is in september ‘afgestudeerd’ en kunnen worden ingezet als er drones boven menigtes worden gesignaleerd en dus potentieel gevaarlijk zijn. Internationale media smullen van het verhaal en de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld.

RUBRIEK: FD Eyeopeners