Molentje plukt water uit de lucht
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Een klein molentje boven de grond kan tot 37 liter water per dag uit de lucht trekken. Zomaar. Overal. Zonder stroom en zonder menselijke arbeid. De wind doet ’t werk. En als het niet waait, levert deze WaterSeer ook water op. Echt.

Het is eigenlijk een heel eenvoudig systeem. Het is een verticaal molentje boven de grond dat verbonden is met een reservoir onder de grond. Het molentje wordt door de wind in beweging gezet, waarna een interne ventilator lucht in de condensatiebuis (tussen de molen en  het reservoir) blaast. Deze buis zit onder de grond en is dus koeler dan de warme lucht die erin wordt geblazen. De condens die ontstaat, belandt in het reservoir.

Voila: schoon water.

Omdat de buis altijd koeler is dan de lucht die erin stroomt, ontstaat er altijd condens. Wind of geen wind. Dag en nacht. Niet altijd even snel, maar het gebeurt wel. Dit kan bij elkaar zomaar 37 liter per dag opleveren. Met een eenvoudige handpomp kan je het water omhoog halen.

Volgens de bedenkers hebben wereldwijd ruim 2 miljard mensen geen beschikking over schoon drinkwater en sterft elke 90 seconden een kind als gevolg van vervuild water. Veel vrouwen en kinderen hebben er een dagtaak aan om water te regelen om zichzelf te wassen, te koken en te drinken. Vaak is dit water vervuild.

De bedenkers sturen voor elke verkochte WaterSeer 1 exemplaar naar een gezin in een ontwikkelingsland. Uiteindelijk hopen ze de vinding over de hele wereld te verspreiden. Ja, de beloftes zijn groot.

Op crowdfundplatform Indiegogo heeft het project van UC Berkeley en start up accelerator VICI Labs al ruim 3 ton opgehaald. De komende zes maanden willen de ontwikkelaars het definitieve prototype aan een handvol testen onderwerpen en later in 2017 moeten de eerste exemplaren worden verscheept.

Waterschaarste

Volgens de Wereldbank kan het aantal mensen dat een gebrek heeft aan schoon water nog voor 2050 verdubbelen. Het kan leiden tot hogere voedselprijzen, conflicten en migratie, waarschuwt de Wereldbank. In het Midden-Oosten zijn de droogte-problemen het grootst, gevolgd door de Afrikaanse Sahel en Centraal- en Zuid-Azië.

De Wereldbank noemt verschillende oorzaken: de bevolkingsgroei, uitdijende steden en onzekere toevoer door klimaatverandering. De oplossing volgens de Wereldbank? Beter watermanagement; slimmere technologie gebruiken, investeren in infrastructuur en in meetapparatuur om te kunnen extreem weer en natuurrampen aan te zien komen.

RUBRIEK: FD Eyeopeners