Simulator die iedereen blind maakt
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Het begon met een simulator die je dankzij virtual reality laat ervaren hoe het is om op de Leidsestraat langzaam blind te worden. Nu wil Léon Wennekes het concept uitbouwen.

Koning Willem Alexander loopt met een grote glimlach over een lopende band. Dankzij de VR-bril op z’n hoofd loopt hij met een gesimuleerde visuele beperking langs een trambaan. Geleidehond voor ‘m uit. In z’n hand een handvat met een beugel. En aan die beugel geen hond, maar een computer.

De KNGF geleidehondenbeleving, geopend door de koning, is bedacht door ondernemer en conceptueel ontwerper Léon Wennekes in opdracht van KNGF Geleidehonden. Zij zochten een manier om de wereld van de geleidehond en zijn baas inzichtelijk te maken voor ziende mensen. Zo is het dus om blind te worden. Om blind te zijn. En zo voelt het dus om te vertrouwen op een geleidehond die feitelijk je ogen zijn op dat moment. Die je doet stoppen aan de rand van het perron. Eng, maar prettiger. En veilig.

Zo’n virtuele wereld met lopende band biedt natuurlijk nog veel meer mogelijkheden,’ zegt Wennekes. ‘Ik wil het apparaat vervolmaken en bruikbaar maken voor revalidatie, bijvoorbeeld na heup- of knie-operaties. Sensoren moeten ervoor zorgen dat je alle kanten op kan lopen op de 360 graden lopende band zonder dat je daadwerkelijk van je plek komt.’

En vergeet de demente ouderen niet, voegt hij toe. ‘Iedereen weet dat bewegen goed is voor fysieke en geestelijke gezondheid. Dankzij de simulator kunnen ze buiten een ommetje maken en landschappen ervaren zonder de ruimte te verlaten. Of beter nog, je kan de ouderen over de planeet Mars laten lopen, door het dorp van hun jeugd of langs de nerven van een bloemblad. Mooi toch?’

Technologie dient de blinde mens

TNO werkt samen met onder meer universiteiten uit Duitsland en Belgie samen aan het project Range-IT. Ze ontwikkelen een draagbaar hulpmiddel dat blinden door middel van gps, een camera en beeldherkenningssoftware helpt navigeren door onbekend terrein. Afhankelijk van de voorkeuren van de gebruiken geeft het systeem geluidssignalen of feedback via vibraties rond het lichaam. Het verhoogt de radius van obstakeldetectie van 1,5 meter (de lengte van een taststok) naar 7 tot 8 meter. Ook geeft het specifieke referentiepunten zoals trappen en muren weer.

RUBRIEK: FD Eyeopeners