Te huur: kunstmatige intelligentie
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Kunstmatige intelligentie is allang niet meer iets dat alleen door de ‘grote vijf’ (Google, Amazon, Facebook, IBM en Microsoft) wordt ontwikkeld. Het duikt overal op. Het nieuwe Aigency moet al die initiatieven en gebruikers bijeen brengen.

Een uitzendbureau voor kunstmatige intelligentie noemt mede-oprichter – en ‘cia, chief intelligenge agent’ – Jim Stolze het zelf. Aigency staat voor Artificial Intelligence Agency. ‘Alleen zenden wij geen mensen uit, maar bots, algoritmes en andere vormen van kunstmatige intelligentie.’

Volgens Stolze zitten veel bedrijven op een grote berg aan digitale informatie waar ze ‘iets’ mee willen of kunnen. Data is voor veel mensen een heuse fetisj geworden, menen de oprichters van Aigency, ‘maar zo’n negentig procent blijft ongebruikt’.

Ondertussen zijn overal op de wereld techneuten, studenten, startups en andere ondernemende figuren bedrijven aan het oprichten die ‘iets’ doen met kunstmatige intelligentie. Het netwerk van Aigency reikt van Amsterdam Sciencepark tot de TU’s in Twente en Eindhoven en van de universiteit van Osaka tot  verschillende startups.

Het gaat dan om beeldanalyse. Of slimme drones. Voorheen onzichtbare patronen zichtbaar maken. Medische toepassingen. In de sport. In de beveiligingsbranche. Zo’n beetje alle apparaten worden slim. Eigenlijk valt uit elk plukje data dankzij handige algoritmes wel wat waarde te peuren.

Aanvankelijk zal Aigency zelf actief vragers en aanbieders aan elkaar proberen te koppelen, omdat de markt nog zo jong is. ‘Naarmate de markt groeit, zal ons platform honderden aigents kunnen aanbieden, waardoor de vraag vanuit opdrachtgevers ook weer gestimuleerd wordt.’

Aigency opent een kantoor op het Amsterdam Science Park. Afgelopen week openden ze een kantoor in Osaka, Japan. In het voorjaar openen ze een kantoor in Silicon Valley.

Maar waarom kantoren openen en ménsen als aigents inzetten? Kunnen gebruikers en aanbieders niet door middel van slimme software aan elkaar worden gekoppeld? ‘Dat is zeker ooit het plan, ja! Maar eerst moeten we het algoritme daarvoor opleiden. Wij zullen ons eerst moeten verdiepen om te bepalen wat een computer voor ons moet bedenken. Vragen stellen is de enige weg naar een oplossing, Socrates zei het ons al voor.’

Wat is kunstmatige intelligentie?

Dat is een moeilijk vraag, want wat is intelligentie eigenlijk? Als een computer slaagt voor de Turing test dan moet het wel intelligent zijn, bedacht wetenschapper Alan Turing in 1936. In de test chat de computer met een mens zonder dat de mens weet met wie hij aan het praten is. Zodra de computer de gesprekspartner kan laten geloven dat het een mens is, is het geslaagd voor de test en dus intelligent.

In de praktijk zie je tegenwoordig meestal dat het gaat om software die niet een bepaald script volgt, maar leert van de input die het krijgt (machine learning) en vervolgens zélf het beste script formuleert. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in beeldherkenning en -analyse, bij zelfsturende systemen en robots, vraag-/ antwoordsoftware en patroonherkenning.

RUBRIEK: FD Eyeopeners