Vliegtuigmateriaal met genezende kracht
RUBRIEK: FD Eyeopeners

NASA-onderzoekers Mia Siochi and Lisa Scott Carnell wilden een materiaal creëren dat kan worden gebruikt om ruimtevoertuigen flexibeler te maken. Dat lukte, maar nu blijkt het spul ook uitermate geschikt om wonden sneller te laten genezen.

Polyvinylidene Fluoride (pvdf) heet ‘t. En het lijkt prima geschikt om flexibele vleugels voor vliegtuigen van te maken. NASA zoekt namelijk methodes om vliegtuigen en ruimtevoertuigen op een meer organische en minder mechanische manier te laten vliegen.

Maarrrr… Pvdf beschikt over een leuke eigenschap die het uitermate geschikt maakt voor andere doeleinden: het is elektrisch geladen. Als je er overheen wrijft, er tegenaan blaast of het verwarmt tot lichaamstemperatuur, dan wordt het actief.

Ze dachten meteen aan het menselijk lichaam. Menselijke cellen zijn namelijk óók elektrisch geladen en dat speelt een belangrijke rol bij het genezingsproces van wonden; beschadigde huid genereert spanning en dat trekt cellen aan die het genezingsproces bevorderen.

Siochi en Carnell voegen spanning toe aan de vloeibare variant van pvdf door het in dunne draadjes uit een injectiespuit te laten komen (een proces dat elektrospinng heet). Zo maken ze er vezels met nano-afmetingen van. Van deze vezels wordt vervolgens een verbandgaas gemaakt.

Een succes, zo blijkt, want eenmaal over een wond geplakt en door het lichaam verwarmd, versterkt het spul het natuurlijke genezingsproces van het menselijk lichaam.

Uiteraard zagen ze meteen toepassingen voor astronauten die hun hoofd stoten in het Internationaal Ruimtestation of voor soldaten die op het slagveld een verwonding oplopen. Maar ze verwachten dat het in ziekenhuizen tot sneller herstel leidt.

Spin-offs van NASA

Al in 1958 is in Amerikaanse wetgeving (de Space Act) opgenomen dat NASA de plicht heeft om nieuwe technologieën, die ze ontwikkelen voor ruimte-exploratie, ook op aarde nuttig moeten maken. Ze hebben hiervoor een ‘technology transfer program’ is het leven geroepen.

Ondernemers kunnen tegen een zacht prijsje licenties kopen om deze technologieën in te zetten voor aards gemak. Het kan gaan om bijvoorbeeld software, sensoren en robotarmen. Het levert elk jaar een leuk lijstje spin-offs op, een greep uit het afgelopen jaar:

-Sommige lokale brouwerijen gebruiken een technologie die NASA heeft ontwikkeld om bestanddelen uit de Mars-atmosfeer om te zetten in raketbrandstof.  De technologie blijkt erg geschikt om bubbeltjes in bier te krijgen.

-Windturbines die zijn ontworpen om de omstandigheden op mars te weerstaan, worden ook op aarde ingezet.

-Eerdere jaren leverden de inspanningen van NASA onder meer krasvrije brilglazen, satelliet-tv, waterfilters en brandweermaniakken op.

RUBRIEK: FD Eyeopeners