Brave robothond kan bijna alles
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Wie heeft er een hond nodig als een robot – met een beetje hulp van kunstmatige intelligentie – precies hetzelfde kan? En het mooie is: je hoeft ‘m niet eens uit te laten! Domgy, dooooooomgy! Kom maar! Zit!

Domgy kan omrollen, liggen, door het huis lopen (op twee ‘voorpoten’ en één ‘achterpoot’) en navigeren zonder tegen breekbare vazen aan te lopen. Verder kan het ‘beestje’ waken en terugkeren naar z’n oplaadpunt als de batterij bijna leeg is.

Het is een creatie van de Chinese startup Roobo. Het bedrijf bracht eerder een andere huisrobot op de markt: Pudding. Dit is een educatierobot die reageert op stemopdrachten. Het is ontwikkeld om kinderen te helpen met taalontwikkeling, topografie en andere huiswerkopdrachten.

Nu hebben ze ‘man’s best friend’ gerobotiseerd. Het ovalen gezicht is een touchscreen waar ogen op verschijnen. Als het je lief vindt, verschijnen er hartjes op de plek van de ogen. Verder kan Domgy grommen als je er tegen schreeuwt, kirren als je er vriendelijk tegen bent en piepen als een echte hond als het aandacht wil hebben.

Indien gewenst maken de ogen plaats voor apps om de robot te bedienen. Het kan verhaaltjes vertellen voor het slapen gaan, liedjes afspelen, slapen in een hoek van de kamer, het kan de verwarming aan of uit zetten en fungeren als wekker.

Dit robo-huisdier zit vol sensoren, slimme technologie en gezichtsherkenningssoftware. Het zorgt ervoor dat het op elke huisgenoot anders reageert, al naar gelang de behandeling die het krijgt. Het kan dus onderdanig zijn naar mama als ze uitgeblust uit haar werk komt, uitgelaten en druk naar de kinderen zijn en tevreden muziek afspelen in de buurt van papa als hij een kop koffie drinkt.

Als de familie naar een verjaardag gaat of een weekendje weg is, patrouilleert de robot door het huis. Als er een indringer wordt gesignaleerd, kan de Domgy herrie maken en krijgen de bewoners een signaal en kan de het beelden doorsturen naar je telefoon, zodat je van een afstand kan checken of er daadwerkelijk een indringer in huis is.

Robothuisdier voor je huisdier

Pebby is een bal op wieltjes met een camera erin. Het is hufter- en bijtproof en waterdicht. Het doet niet echt dienst als huisdier, maar meer als huisdier voor je huisdier. Je kan via je telefoon je kat of hond bekijken, de bal laten rollen, het ding geluid laten maken en je huisdier ermee entertainen, ook als je niet thuis bent. Geen zin? Dan is er een autoplay-functie en de bal doet al het werk voor je.

RUBRIEK: FD Eyeopeners