Dashboard in je voorruit
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Er zijn kennelijk nog wat evolutionaire tussenstapjes (lees: innovatieve foefjes) nodig om van de auto van nú bij de auto van morgen (de zelfsturende auto?) te komen. Een voorruit volgeprojecteerd met informatie bijvoorbeeld.

Panasonic noemt hun variant van de zogenoemde Head Up Display (HUD) technologie het meest geraffineerde dat er tot nu toe ontwikkeld is. Het is voorzien van augmented reality.

Oftewel, een scherm dat ervoor zorgt dat je je hoofd niet meer naar beneden hoeft te knikken om zaken als snelheid, toerental en hoeveelheid benzine van de klokjes op je dashboard te lezen. Ze projecteren die informatie gewoon op je voorruit.

Een laag toegevoegde realiteit dus. Deze informatie wordt ín je blikveld geprojecteerd, waardoor je je ogen niet van de weg hoeft te halen. Dat is comfortabeler en vooral veiliger, redeneren ze bij Panasonic.

Maar anno 2017 kan het systeem natuurlijk meer dan wat droge informatie in het hoekje van je voorruit projecteren. Zo verschijnen instructies uit je navigatie tien meter voor de auto gewoon óp de weg, alsof er privébewegwijzering voor je is aangelegd. Moet je naar Lyon, dan verschijnen de letters ‘LYON’ óp de strook die je moet aanhouden. Je hoeft dus niet meer naar de verkeersborden te kijken.

Als een medeweggebruiker gevaarlijk slingert, licht hij extra op, voorzien van een subtiel rood driehoekje met een uitroepteken erin. Let op deze bestuurder! Dreigt er een voetganger zomaar over te steken. Rood driehoekje en de voetganger licht op.

‘Neem even pauze’, staat er op je voorruit na een paar uur rijden. Symbooltje van een kopje koffie erbij. Het moet indommelen voorkomen.

Het systeem is uitgerust met camera’s, die alle kanten op filmen. Ook worden de bewegingen van de bestuurder nauwlettend gevolgd, zodat de projecties altijd op de juiste plek van het scherm worden geprojecteerd en nooit in de weg zitten.

Zo rijden we straks eerst in auto’s die afleiding onmogelijk zo goed als onmogelijk maken, waarna we vervolgens in zelfrijdende auto’s stappen die afleiding bijna verplicht maken.

AR + VR = MR

Het buzzwoord van dit moment in de wereld van technologie is Virtual Reality. Simpelweg: je zet een speciale bril op en je stapt in een compleet nieuwe wereld. Waar je ook kijkt, links, rechts, onder of boven, je staat ín deze gesimuleerde wereld.

Een paar jaar geleden was Augmented Reality nog het buzzwoord. Je richt je telefooncamera op een oud gebouw en op je je scherm zie je wat je normaal ziet als je je camera ergen sop richt, maar dan mét extra informatie eroverheen, bijvoorbeeld over de historie van het gebouw, over de prijs of over de eerdere bebouwing op die plek.

Combineer je deze twee technologieën dan ontstaat – jawel – Mixed Reality. Je kijkt door je MR-bril en ziet de ‘gewone’ realiteit, maar voorzien van een extra laag informatie. Met deze extra laag is ook interactie mogelijk. Met MR-bril op kan je bijvoorbeeld naar je woonkamer kijken en zien hoe verschillende meubels in verschillende samenstellingen in je huis staan.

RUBRIEK: FD Eyeopeners