De lucht is je scherm
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Dacht je dat je gloednieuwe Samsungtelefoon hip was? Ben je benieuwd hoe de nieuwste Iphone er straks uitziet? Ach, dat zijn maar eenvoudige belplankjes in vergelijking met de Alo, een nieuw telefoonconcept met hologrammen en stemcontrole.

De Alo. Op z’n Frans ja. Ontworpen door Jerome Olivet, en met heuse art direction van Philippe Starck (zie kader). Hij ziet en een beetje uit als een schelp. Of als een platgeslagen computermuis. En er zit geen scherm op. Geen scherm? Geen apps? Op de telefoon van de toekomst?

Welnee. Als je een sms’je krijgt, verschijnt de tekst als hologram in de lucht. Een video? Speelt’ie als hologram af. Een game?

Je raadt het al: de lucht om je heen is je scherm. En alles wordt driedimensionaal vertoond. Een scherm is nergens voor nodig.

Je schakelt tussen apps door tegen dat ding te kletsen. Een mailtje dicteer je. Net als een Watsappje. Wil je een facebookbericht versturen? De pagina verschijnt als hologram, waarna het je het bericht dicteert.

Het kan vibreren of hitte afgeven om met je te communiceren. Het toestel is gemaakt van  aluminium. Maar, het wordt voorzien van laagje dat over zelfhelende eigenschappen beschikt. Oftewel, laat je ‘m vallen, dan werkt de telefoon zelf de krassen weg. Over eventuele wc-potbestendigheid is nog niets bekend.

Dat moet ‘het nieuwe bellen’ worden, maar deze telefoon verschijnt evenwel nog niet op de markt. Nóg niet. Het is de bedoeling dat de Alo beschikbaar wordt, zodra stemherkenning zó goed is dat een ander besturingssysteem écht overbodig is.

De bedenkers zijn er namelijk van overtuigd dat die tijd er, weliswaar nu nog niet is, maar wel voor de deur staat. Je kan het ontwerp dan maar beter alvast klaar hebben liggen. Het moet de disrupter zijn die de dispupter Apple ouderwets moet laten lijken. Het elektronicabedrijf Thomson gaat het ding gaan bouwen.

Philippe Starck

Heeft het met technologie te maken? En met de toekomst? De kans is groot dat Philippe Starck er iets mee te maken heeft. Hij bedacht de optische muis van Microsoft. Hij bedacht een slimme thermostaat, een wc-potten, meubels, koptelefoons, complete interieurs en de vaarjacht van Steve Jobs. ‘Everything I have designed is absolutely unnecessary’, grapte hij eens.

RUBRIEK: FD Eyeopeners