De ‘eerste robotadvocaat ter wereld’ die Joshua Browder op z’n negentiende bouwde, helpt vluchtelingen bij het invullen van hun asielaanvraag. Eerder hielp de robot 160.000 mensen bij het aanvechten van een parkeerboete.
‘Ik wil je even laten weten dat ik succesvol in beroep ben gegaan tegen mijn parkeerboete,’ citeert Joshua Browder op Twitter een mailtje die hij kreeg van een tevreden klant, ‘de verkeersborden bleken verwarrend… Dank voor je hulp!’
Browder, een jonge nerd, bouwde de chatbot DoNotPay, nadat hij een dertigtal parkeerboetes in het centrum van Londen had gekregen. Veelal onterecht, meende hij. Hij leerde dat de bureaucratische handelingen die je moet verrichten om de boete aan te vechten perfect tot een programmaatje te smeden zijn.
Het mondde uit in een geautomatiseerd chatprogramma dat, door enkele simpele vragen te stellen, beoordeelt of beroep tegen een boete zin heeft. Indien er een ‘ja’ uitrolt, begeleidt deze ‘robotadvocaat’ de klant vervolgens door het proces om de boete aan te vechten.
Volgens Browder is er al zo’n 250.000 keer een beroep gedaan op deze gratis dienst in Londen en New York. In 160.000 gevallen leidde het contact met de robot tot een succesvol beroep. Boete versnipperd. Geld terug. Dankuwel.
Inmiddels heeft hij zijn werkterrein uitgebreid: hij helpt hij ook vertraagde reizigers bij het aanvragen van compensatie bij vertraagde vluchten.
Ook helpt hij vluchtelingen bij het aanvragen van asiel in Amerika Canada en Engeland. Daarbij stelt de robot een paar simpele vragen om te bepalen of de aanvraag zin heeft en, zo ja, welk formulier moet worden ingevuld en welke internationale regels van toepassing zijn.
Ondertussen werkt hij ook aan een platform waarop mensen mét juridische, maar zónder programmeerkennis zélf een chatbot kunnen bouwen. Zo hoopt hij allerhande juridisch advies bereikbaar en betaalbaar te maken voor iedereen.
Robot in een toga
Het is een kwestie van tijd – ergens tussen 2030 en 2040 – voordat computers recht zullen spreken, voorspelt hoogleraar informatica en recht Jaap van den Herik.
In eerste instantie zullen computers slechts adviezen geven aan rechters, maar zodra blijkt dat ze in de meeste gevallen de juiste inschatting maken, zullen we rechterlijke uitspraken overlaten aan de computer, verwacht hij.
Alleen in de écht ingewikkelde gevallen, of als er beroep wordt aangetekend, zullen mensenogen de zaak opnieuw beoordelen, denkt hij. Zo zal Vrouwe Justitia écht blind zijn.