Oma, trek je powersuit nog eens aan?!?
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Onder het motto oud is – met een beetje hulp – het nieuwe jong komt Superflex met een pak dat stramme oudjes op de been houdt. Het Aura Powered Suit voorziet hen van extra kracht bij opstaan, bukken en lopen.

Hoe ouder we worden hoe meer spiermassa we verliezen. Hoe hard je ook traint, uiteindelijk moeten we er allemaal aan geloven; spiervezels herstellen minder snel, kracht neemt af en het tempo waarmee impulsen van je hersenen naar je spieren worden overgebracht, vertraagd.

Tja. Je zou er bijna somber van worden.

Of je schaft een krachtpak aan. Het pak van Superflex bestaat uit zeshoekige vormen ter hoogte van de rug en de benen die dankzij draden en ‘elektronische spieren’ ondersteuning bieden aan de belangrijkste gewrichten.

Het pak bevat sensoren die de bewegingen van de drager volgen. Ga je staan, dan trekt het pak automatisch samen en levert het de drager als het ware het extra spierkracht. Op dezelfde manier geeft het de drager extra kracht als hij of zij gaat zitten of juist blijft staan en gaat lopen.

De ontwerpers hebben hun inspiratie onder meer gehaald in het leger. Daar wordt al decennia geëxperimenteerd met pakken en exoskeletten die het voor militairen makkelijker moeten maken om zware ballast te tillen.

Nu hoeven senioren niet per se zware bepakking te dragen of zichzelf in gevechtssituaties te handhaven, dus hun krachtpak is lichtgewicht en kan gewoon ónder de plooirok worden gedragen.

Volgens de bedenkers kan ondersteunende technologie voor ouderen veel verder gaan dan trapliften en tilrobots. ‘Die houden de immobiliteit eigenlijk in stand. Dit krachtplak zorgt ervoor dat ouderen gewoon een actief leven kunnen blijven leiden en in beweging kunnen blijven in deze wereld,’ zegt ontwerper Yves Béhar (zie kader).

Begin volgend jaar moet het krachtpak op de consumentenmarkt verschijnen. Nog één jaartje volhouden in de sportschool dus.

Duizendpoot Yves Béhar

Het ontwerp van het krachtpak is in handen van Fuseproject. Dit ontwerpbedrijf is opgericht en wordt geleid door de Zwitser Yves Béhar. Hij was eerder chef-ontwerper van het project One Laptop Per Child; hij ontwierp goedkope, duurzame computers voor kinderen in ontwikkelingslanden voor een betere toegang tot onderwijs.

Verder ontwierp hij de draadloze speakers van Jawbone, was hij betrokken bij de ontwikkeling van de oplaadbare en waterdichte vibrators van Jimmyjane, bedacht hij logo’s en gaf hij vorm aan verschillende, ander technologieën en robots.

Béhar exposeerde zijn werk in verschillende musea voor moderne kunst.

RUBRIEK: FD Eyeopeners