Onthand? Koop een robotarm
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Wie heeft eigenlijk gezegd dat een handje hulp een mensenhand moet zijn? De Chinese startup uFactory levert robotarmen. Voor op het bureau. In de keuken. Of op kantoor. De software is open source dus iedereen kan een eigen taak bedenken voor z’n eigen robotarm.

Deze zogenoemde uArm staat op vier pootjes de tafel. Halverwege het aluminium frame zit een knik waardoor het ding wel wat weg heeft van zo’n traditionele bureaulamp. Aan het einde – op de plek van de ‘hand’ – zit een grijper, een zuignapje, een rubber pennetje om een tablet te bedienen of wat de gebruiker ook maar ‘handig’ vindt.

Het eerste model stamt uit 2014 en werd mogelijk gemaakt door de 250.000 dollar die werd opgehaald door een Kickstartercampagne. Maar die functioneerde niet best, geeft ontwikkelaar Tony Le nu toe (zie kader). Toen was het ‘voor de lol’. Maar nu, drie jaar ontwikkelen later, ziet de wereld er heel anders uit; de recente armen kunnen wél een ontbijtje maken. En meer.

In een recente promotiefilmpje speelt de arm een spelletje boter-kaas-en-eieren met een man. Het pakt een Iphone-doosje uit. Het geeft het een bloemetje aan een dame. Het smeert een boterham. Het pakt matroesjka poppetjes uit. Het deelt kaarten uit bij een partijtje poker.

Het ding is op verschillende manieren te bedienen. Je kan het door middel van software instructies meegeven. Je kan het bewegingen van de computermuis laten volgen. Dankzij sensoren is het mogelijk om de arm de bewegingen van jouw arm op een afstandjete laten kopiëren. Of je kan het ding beetpakken en handmatig bepaalde bewegingen laten instuderen.

Eigenlijk kan het doen wat de gek er maar voor bedenkt. Gebruikers wisselen via internet talloze toepassingen uit. De arm wordt aan computers gekoppeld, aan sensoren en aan allerlei software. Ook de prijs is inmiddels aantrekkelijk te worden voor consumenten. Het instapmodel kost 209 dollar en de pro-versie 299 dollar.

The breakfast Machine

Toen leek het vooral nog een grappige gimmick; uitvinder/ programmeur/ ondernemer Simone Giertz had haar arm geprogrammeerd om haar ontbijtje klaar de maken. The breakfast Machine. In filmpjes is de zien hoe het ding de cornflakes omgooit, de melk over de tafel giet en het lepeltje laat vallen terwijl zij rustig een boekje leest.

RUBRIEK: FD Eyeopeners