Een chip in de hand van een lijsttrekker die berichten stuurt naar kiezers. Een hologram die een speech geeft. Drones die flyers verspreiden. Technologie en campagnevoeren gaan heel goed samen. Kandidaten, let op!
Natuurlijk, de moderne lijsttrekker omarmt de moderne technologie om kiezers te bereiken. Trump twittert. Pechtold twittert. Wilders twittert. Ook big data speelt een grote rol. Partijen peuren uit grote bergen informatie de krenten die hen helpen om de twijfelaars nóg beter de bereiken.
Toch kan campagne voeren nog hipper. Nog innovatiever. Met meer foefjes.
Neem de Franse presidentskandidaat Jean-Luc Melenchon. Hij liet bij een verkiezingsbijeenkomst in Parijs een hologram van zichzelf opdraven, terwijl hij zelf optrad in Lyon. De Indiase premierskandidaat Narendra Modi dook op deze manier op honderd plekken tegelijk op. Op deze locatie kan ook uw hologram staan, meneer Krol, meneer Roos!
Bernie Sanders nam een bijeenkomst op met een 3D-camera, zodat mensen vanuit huis konden rondkijken konden rondlopen op de sessie. Obama plaatste advertenties in videogames. Ben je lekker een partijtje aan het basketballen, duikt Obama ineens op!
Wil je een muur bouwen om immigranten buiten de deur te houden? Laat ‘m zien dankzij augmented reality! Zo kan je ook je ideale verzorgingshuis laten zien of je plan om files te bestrijden, illustreren. Ondertussen vliegen drones rond om stickers uit te delen en banners vast te houden. Het kan allemaal.
De Amerikaan Zoltan Istvan (zie kader), voorzitter van de Transhumanist Party in Amerika, heeft een chip in zijn hand waarmee hij zijn visitekaartje naar telefoons strooit door met z’n hand te zwaaien. ‘It’s a fun way to connect with supporters.’
En waarom zou de premier van Nederland eigenlijk een méns moeten zijn? Waarom zou de robot alleen magazijnmedewerkers, taxichauffeurs en pizzabezorgers werkloos moeten maken? Waarom zouden ze niet ook politici kunnen vervangen?
Er zijn inmiddels genoeg deskundigen die beweren dat robots dankzij kunstmatige intelligentie veel betere, en beter afgewogen, besluiten kunnen nemen dan de mens. Newsweek schreef er afgelopen jaar nog en artikel over. Programmeer ‘m met een bepaalde overtuiging en de computer komt bij elk debat met het perfecte links-liberale, christelijk-conservatieve of anti-islam antwoord.
Stem Watson!
Robot for president
‘Mensen zijn egoïstische wezens,’ zegt Zoltan Istvan, de voorzitter van de Amerikaanse Transhumanist Party in Newsweek. ‘Een robot vol kunstmatige intelligentie kan onbaatzuchtige besluiten nemen, goed geïnformeerd en vrij van lobbyisten en ego.’ In 2028 zouden robots in staat moeten zijn om op de stoel van de president te zitten, denkt hij.