Windvangende kolibrie op een stokje
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Een vogel op een stokje die energie opwekt door met z’n vleugels te klapperen. Het is weer eens wat anders om windenergie op te wekken dan draaiende wieken. Het is een compact formaatje, dus hij past gewoon in de achtertuin.

Uitvinder Anis Aouini, oprichter van het Tunesische Tyer Wing, haalde hiervoor zijn inspiratie bij ‘één van de meest energie-efficiënte vliegers uit de natuur: de kolibrie’, zegt de startup. Vooral het feit dat de vogel langere tijd kan stilhangen op dezelfde plek fascineert Aouini.

De vleugels van zijn windmolen zetten een lineaire beweging (de beweging van de wind) om in een draaiende beweging. ‘Aouinian 3D kinematics’, noemt hij dit concept zelf. De vleugels draaien subtiele achtjes, waardoor er zowel bij een op- als een neergaande beweging energie wordt opgewekt.

Het ding is vervaardigd uit carbonvezels, is 1,6 meter hoog en heeft een spanwijdte van maximaal 3,5 meter. Met het compacte ontwerp richt het bedrijf zijn peilen duidelijk op de thuisgebruiker. Toch zien ze ook mogelijkheden om de molens in groepen (of zwermen, zo u wilt) op te stellen. Ze testen grotere modellen die geschikt moeten worden voor windparken op zee of op het platteland.

Volgens de bedenker zorgen zijn molens voor minder geluidsoverlast dan traditionele windmolens, zijn ze minder hinderlijk voor het oog en zijn ze veiliger voor rondtrekkende vogels. Maar, eerlijk is eerlijk, het ding wordt nu uitvoerig getest en dan moet maar blijken of deze kolibrie vogelvriendelijk of juist een heuse, stille birdkiller is.

Na de tests wordt ook duidelijk wanneer de molen op de markt verschijnt, wat de real life prestaties zijn en wat het moet kosten.

Overigens verwacht hij dat dit principe (lineaire naar draaiende beweging) ook toepasbaar zal zijn op motoren en pompen. Als we in de mechanica naar oplossingen zoeken in de natuur kan het bijna niet anders dan dat dit tot efficiënte en duurzame oplossingen leidt, redeneert hij.

Wiekloos én vleugelloos

Anis Aouini heeft een reputatie hoog te houden; hij ontwierp een paar jaar geleden ook al een onconventionele windmolen: eentje zónder wieken. Deze ‘zero blade technology’ maakt gebruik van een zeil dat door de wind aan het flapperen wordt gebracht, waarna deze bewegingen worden omgezet in elektriciteit. Aouini heeft het prototype, zoals het hoort, zelf in z’n garage in elkaar geklust. Hoe het met die vinding is afgelopen, is niet helemaal duidelijk.

RUBRIEK: FD Eyeopeners