Bionic Man 4: Zintuigen opkrikken

In de tiendelige podcastserie Bionic Man bespreek ik met filosoof Peter Paul Verbeek en biohacker Peter Joosten hoe mens en technologie meer en meer versmelten. Worden we een nieuwe, bionische soort? Luisteren!

‘De bionische mens’ klinkt altijd zo lekker futuristisch. En ‘versmelten met technologie’ klinkt vaak best eng. Dat we met onze brillen en gehoorapparaten allang bezig zijn om steeds bionischer te worden, lijken we weleens te vergeten.

Het gaat vaak zo bij de inzet van technologie: eerst proberen we er een (gezondheids)probleem mee op te lossen en vervolgens zetten we het ook in bij mensen zonder probleem.

Neem nou Ocumentrics Technology. Dat is een bedrijf dat lenzen ontwikkeld om mensen te helpen met problemen aan hun ogen. De lens die onderzoeker Garth webb heeft bedacht, kan mensen met staar of mensen met leesproblemen helpen, simpelweg door de bestaande ooglens te vervangen voor zijn bionische lens. Kleine ingreep en na 10 seconden kan je ermee kijken. Handig.

Méér dan handig eigenlijk; het verhelpt niet alleen het euvel, maar verbetert het zicht ook 2,5 tot 3 keer. Dus ook mensen met gezonde ogen, zouden baat kunnen hebben bij zo’n ingreep. ‘Je kan ermee de cellen van je huid mee waarnemen,’ illustreert hij.

Dan rijst de vraag voor wie ontwikkel je zoiets eigenlijk? Voor mensen met een problemen? Of creëer je zo juist een probleem in de toekomst voor de mensen die aanvankelijk geen behoefte hadden  aan zo’n ingreep? Tel je straks nog wel mee als je je ogen níet laat verbeteren?

Volgens Webb kan je in de toekomst de beelden van je telefoon direct je ogen in streamen. Je ziet de beelden dan ín je oog en de lens bedien te dan via een horloge, een hoofdband, via spraakcommando’s of door met je ogen te knipperen; Sony heeft het patent op technologie die het verschil kent tussen bewust en onbewust knipperen.

Volgens Webb wordt het ook mogelijk om via augmented reality extra informatie aan je zicht toe te voegen. Ook hier geldt dat het allemaal ín je oog gebeurt. Niemand die het ziet. Geen idee of het ooit mogelijk wordt hoor, maar zouden we straks allemaal onze ogen uitrusten met gezichtsherkenningssoftware? En als je dan iemand passeert op straat verschijnt er informatie over het beeld: leeftijd, werk, relatiestatus, vakantiefoto’s… Waarom niet? Deze informatie is allemaal beschikbaar via sociale media.

Ondertussen zijn de moderne gehoorapparaten bijna niet meer te zien en uitgerust met Bluetooth. Dat zorgt ervoor dat de muziek van je telefoon of het telefoongesprek dat je voert direct je oor in wordt gestreamd.

Zo wordt het gehoor van mensen die eerder gehoorproblemen hadden, beter dat dan van mensen zonder gehoorproblemen. Soldaten worden al uitgerust met beschermende doppen die niet alleen doofmakende geweerschoten buiten houden, ook laat ze hen dingen horen die eerder niet te horen waren.

Inmiddels zijn er verschillende oordoppen op de markt voor mensen zonder gehoorproblemen. Ze helpen je niet allen horen, maar meten ook je bloeddruk, lichaamstemperatuur en hartslag. Ook kunnen ze omgevingsgeluid dempen als je een gesprek probeert te voeren óf het omgevingsgeluid áán zetten als je – bijvoorbeeld op kantoor wel wilt horen wat er gezegd wordt. En o ja, er wordt gewerkt aan oordoppen die live een gesprek kunnen vertalen.

Ook hier geldt: lopen we straks allemaal rond met gehoorverbetering?