‘Hollands hope’ op het WK Monopoly
RUBRIEK: Losse klussen

Metro

LAS VEGAS | Hollands Hope, Tim Wentel (36), is in de halve finale van het WK Monopoly gesneuveld. Hij was ready to kill, maar de hotels aan Vermont Avenue (Arnhem op het Nederlandse bord) bleken te duur.

Nerveuze blikken aan de speeltafels van Las Vegas. Er liggen geen fiches, maar groene huisjes. Geen klaveren te zien, maar wel een stapeltje Algemeen Fonds. Geen blackjack, maar ‘U heeft een schoonheidswedstrijd gewonnen’…

Welkom op het WK Monopoly in ‘the Forum Ballroom’ van het Caesars Palace Hotel, middenin de neongekleurde idiotie van Las Vegas. Tim Wentel (36), Nederlands kampioen, speelt zijn eerste partijtje. Voor hem ligt, na een paar dobbelbeurten, slechts één kaartje: Oriental Avenue (Amerikaanse equivalent van Steenstraat, Arnhem), terwijl zijn tegenstanders de eerste hotels al hebben gebouwd. Hij kijkt beteuterd.

De Schiedamse dermatoloog, dokter Wentel, deelt de affiche onder meer met een testauto-besturende Belg, een Kroatische advocaat, een handvol ijskonijnen uit Oost-Europa en een stel bloedfanatieke Aziaten. En – niet te vergeten – met de beeldschone Oekraïense Kateryna (22), die met een knipoog elke deal rondkrijgt.

Wentel is niet te redden en moet al zijn bezittingen inleveren aan de Oekraïense als hij op de Boardwalk (Kalverstraat) beland. Hij is bankroet en heeft nog twee potjes om genoeg punten te halen voor de halve finale. ,,Please step away from the table, mister Wentel,’’ klinkt het cool uit de mond van het jurylid naast hem.

Wentel druipt af. ,,Ik had gewoon pech,’’ zegt hij, op dezelfde toon waarmee hij de avond ervoor nog verklaarde dat Monopoly vooral een tactisch spel is. Geen nood, zegt hij. Nog twee partijen. Hij is ‘ready to kill’.

De spelers worden als koningen behandelt door de organisatie. Ze verblijven de hele week in het roemruchte Caesars Palace hotel. Ze mochten allemaal iemand uitnodigen voor deze trip en hebben elk een pasje met 200 dollar aan zak-/ gokgeld meegekregen.

Wentel blijkt een snelle leerling in Vegas. Hij won 40 dollar met het dobbelspel crabs. En op de 51ste verdieping van hotel Rio, waar de deelnemers en aanhang, met prachtig uitzicht over Vegas, een maaltijd mochten nuttigen, versloeg hij Wiebe Tinga met het kaartspel Monopoly Deals. Tinga is topman bij Hasbro, de speelgoedfabrikant achter Monopoly.

Dat was dus het moment waarop Wentel verklaarde dat tactiek bij Monopoly van doorslaggevend belang is. Overmoed? Wellicht, want het WK verloopt allerminst soepel, want ook in de tweede partij, tegen een guitige Braziliaan de twee ijskoude Oostblokkers, sneuvelt hij roemloos.

Tijdens partij drie veegt hij iedereen van tafel en haalt genoeg punten om in het klassement als vijftiende te eindigen. Genoeg voor de laatste zestien.

In de halve finale treft hij Nieuw Zeeland, Kroatië en Canada. Vanaf de tribune ziet Tims maatje Patrick hem de oranje vakjes volbouwen. ,,Go Timmie.’’

Maar speler Jeff uit Nieuw Zeeland zuigt iedereen leeg met zijn hotels op de lichtblauwe vakjes. Omstebeurt gaan ze bankroet. Ook de Nederlandse dermatoloog sneuvelt. ,,Jammer,’’ zegt hij droogjes om vervolgens troost te zoeken bij de Oekraïense schone.

Monopoly Historie

De gebroeders Parker brachten het spel 74 jaar geleden op de markt, nadat ene Charles Darrow het spel twee jaar daarvoor had bedacht. Zijn prototype speelde zich af in Atlantic City. De kaartjes met de straten beschreef hij zelf. Het speelbord tekende hij op een oliedoek. De huizen en hotels beitelde hij uit stukjes hout. De bedeltjes aan de armband van zijn vrouw gebruikte hij als pionnen. Rond de Tweede Wereldoorlog haalde een Amsterdamse arts het spel naar Nederland. De kaartjes en het bord bedrukte hij in zijn kelder. Inmiddels is het spel verkrijgbaar in 109 landen en is het wereldwijd meer dan 275 miljoen keer verkocht. In 1973 werd het eerste WK gehouden. Er zijn spin-offs als het kaartspel Monopoly Deal en een computervariant voor de WII.

Het WK

Op het wereldkampioenschap in het Caesars Palace Hotel in Las Vegas strijden 42 nationaal kampioenen om het totaalbedrag uit het spel: 20.580 dollar. In de voorronde spelen ze elk drie potjes aan tafels van vier of vijf spelers. De zestien spelers met de meeste punten krijgen een plek aan één van de vier halve finaletafels. De vier winnaars treffen elkaar aan de finaletafel. Ze spelen net zo lang door totdat er drie failliet zijn. De meest gebruikte tactiek is kopen wat je kopen kan en het liefst de straten in de ‘rode stad’ (in Nederland is dat Groningen, u weet wel: die van A. Kerkhof). Dat is statistisch gezien de straat waar je het vaakst op terecht komt. Daarna is het onderhandelen geblazen.

RUBRIEK: Losse klussen