‘Homo’s hebben net zo veel rechten als moslims’

Zo nu en dan staan ze ineens op de stoep van het stadsdeelkantoor van Amsterdam Slotervaart: groepjes moslimmannen die verhaal komen halen bij stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Écht agressief zijn ze niet. Boos wel. Hoe hij het in zijn hoofd haalt om homo’s te verdedigen! En waarom hij ondernemers oproept een homobar te beginnen in Slotervaart. Wat is Marcouch nou voor een moslim? Homoseksualiteit bestaat hélémaal niet, zeker niet binnen de islam.

Wat Marcouch dan doet? ,,Ik leg ze uit dat niet homo’s, maar zijzelf het probleem zijn. Ik vertel ze dat de vrijheid van homo’s en lesbiennes niet onderhandelbaar is. Of duidelijker: homo’s hebben net zo veel recht op een café als moslims op een moskee. En ik stel vragen. Wat zouden ze doen als hun zoon homo zou zijn? Is hij dan geen goed mens meer? Ik hoop dat ik ze zo aan het denken zet.”

Vorige week presenteerde hij zijn homonota. Hij is het geweld, de intolerantie, de verbale agressie en het ontkennen van homo’s zat. ,,Je ziet het overal: vanuit christelijke hoek, bij voetballers en zeker ook bij moslims, van wie er in mijn stadsdeel nogal wat rondlopen. Praat met hen en je merkt het. Schaamteloos, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, wordt homoseksualiteit bestempeld als iets vies, onverenigbaar met de islam. Dat idee wordt breed gedragen.”

Marcouch hoort de verhalen constant om zich heen. Homo’s en lesbo’s die worden bespuugd, geslagen of uitgescholden. Moslimjongeren die uit huis worden gezet zodra ze uit de kast komen. Vaders en moeders die hun kinderen aanleren dat homo’s onrein zijn. Uit naam van Allah. ,,Jongens en meisjes leven noodgedwongen dubbellevens, met alle psychische schade die daarbij hoort. Veel moslims zijn onwetend en bang voor verandering.”

Maar ze zullen wel moeten, betoogt Marcouch. In zijn homonota nodigt hij ondernemers uit een homobar te beginnen in Slotervaart. Hij wil dat de jaarlijkse Gay Pride aftrapt in zijn stadsdeel. Er moet een voetbalwedstrijd komen tussen moslims en homo’s. Kinderen moeten op school voorlichting krijgen over homoseksualiteit. Hij wil de intoleranten confronteren met de norm dat iedereen gelijk is, homo’s dus ook. ,,Alleen zo kun je het bespreekbaar maken. Met alleen keihard straffen redden we het niet.”

Hij verwijst naar oud-collega Peter, die hij kent uit de tijd dat hij zelf nog diender was. Die had laatst een bezorgd Marokkaans ouderpaar op het bureau. Hun tienerzoon was zoek. Vermist. Verdriet. Onbegrip. Boosheid. Na onderzoek bleek dat de jongen was weggelopen. Ondergedoken bij zijn vriend, zijn liefje. Gevlucht, zonder een bericht achter te laten. Bang voor de reactie van zijn ouders. Peter moest uitleggen dat zoonlief terecht was. Meneer, mevrouw, uw zoon is homo. Hij is niet vermist, maar weggelopen uit angst voor u. ,,De ouders waren woest. Niet omdat hij weggelopen was, maar omdat hij homo is. Dat zal blijven gebeuren als we niets doen.”

Er is kritiek op de aanpak van Marcouch. Zo is bestuurder Faoud Sidali van stadsdeel Bos en Lommer bang dat hij de kloof juist vergroot. Veel moslims zijn boos, ze voelen zich geschoffeerd. En lokt hij geweld niet juist uit? Marcouch wil er niets van horen. De kloof ís juist al te groot. Moeten we dan níets doen, om de intolerante mensen te sparen, vraagt Marcouch zich af. ,,Niet in míjn stadsdeel,” zegt hij. Homobelangenvereniging COC Nederland steunt zijn aanpak.

Marcouch wacht nog op steun uit – vooral – christelijk politieke hoek, preciezer van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en van premier Balkenende. ,,Waarom spreken zij zich niet krachtig uit tegen de intolerantie? Ook in hún achterban is intolerantie een groot probleem. Ik hoor ze niet over dit thema. Alleen vorig jaar toen ze het mogelijk maakten voor ambtenaren om homo’s niet te trouwen vanwege principiële bezwaren. Dat lijkt me nu juist níet het goede signaal.”

Paspoort Ahmed Marcouch

Geboren: 2 mei 1969 in Beni- Boughafer (M).
Carrière: Komt in 1979 naar Ne- derland, werkt in verpleging en in fabriek en vanaf 1993 bij politie. Volgt avondstudie maatschappijleer en wordt le- raar. Sinds 2006 stadsdeelvoorzitter Slotervaart.
Privé: Gescheiden, een dochter en twee zoons.