Jongeren willen ook meepraten

Terwijl twintigers mopperen over ‘de rekening die we van 55-plussers krijgen doorgeschoven’ bij de aanpak van de economische crisis, hobbelen de ‘vuttende’ babyboomers zelf zorgeloos over de golfbaan. ,,Gewoon hard werken, sluit je aan bij een vakbond en zet wat geld opzij,” klinkt het blij bij hole 16. ,,Hmm. Wéér een lekkere slag, Ger!”

De jongeren in Nederland voelen zich gepasseerd. Denktanks buigen zich over de energievoorziening van de toekomst, ‘zonder dat wij worden geraadpleegd’. Vakbonden bestuderen de mogelijkheid om de AOW-leeftijd te verhogen ‘zonder dat ons iets wordt gevraagd’. En de regering smijt met geld om de crisis aan te pakken ‘om de rekening vervolgens naar onze generatie door te schuiven’.

,,En we hébben al zo veel ingeleverd,” moppert Jeugdraadvoorzitter Kido Keunig (24). ,,We kunnen minder lang studeren dan vroeger, moeten langer doorwerken en moeten met minder mensen de AOW van méér ouderen opbrengen.” Prima, die solidariteit, zegt hij. Graag zelfs. ,,Maar in het huidige systeem is het niet mogelijk om én AOW op te hoesten voor de ouderen én om te investeren in de toekomst van ónze kinderen.”

Kortom: ,,Laat ons meedenken,” klinkt de boodschap die hij met andere Nederlandse jongerenclubs met olympisch enthousiasme verspreidt.

Op de golfbaan, de speeltuin van babyboomend Nederland, wordt de boodschap enigszins smalend ontvangen. Hebben wij, de babyboomers, het weer gedaan, klinkt het grinnikend bij de Rotterdamse golfclub de Hooge Bergsche. Natuurlijk houden de crisis en het gegraai aan de top de ‘gevutte’ zwagers Gerard Weeber (63, voormalig Praxis-directeur) en Chris Scheenhouwer (62, voormalig vertegenwoordiger bij Tefal) bezig bij hole 16. Al zal het hun humeur nimmer verpesten.

Weeber bijvoorbeeld, loopt al een tijdje rond met ‘wat theorietjes’, mijmert hij, leunend op zijn golfclub. ,,Sinds 2001 mag je nog maar maximaal dertig jaar je hypotheekrente aftrekken. Dat levert vanaf 2031 dus miljoenen, misschien wel miljarden euro’s op. Toch? Zo lost een deel van het geldprobleem van de jongeren zich vanzelf op.”

En nog iets, vervolgt hij, wandelend langs een zandbak. ,,Wij babyboomers hebben de afgelopen halve eeuw heel wat kapitaal bij elkaar verzameld. Maar wij sterven uit. Zodra wij al dat spul nalaten, wordt daar voor miljoenen euro’s belasting over betaald door onze nabestaanden. Komt de komende jaren allemaal in de schatkist terecht. Daar hoor ik helemaal niemand over.” Dan ramt hij een balletje richting het vlaggetje.

Scheenhouwer knikt instemmend. „Mooie slag, Ger. En weet je wat ík mijn kinderen adviseer? Leg elke maand 50 euro opzij. Dan kun je straks óók twee jaartjes eerder stoppen met werken, áls je dat al wilt.” Zelf hadden ze, nu ze nog steeds in de kracht van hun leven zijn, best een jaartje of twee langer willen doorwerken. „Maar wij hebben in de jaren ’80 vut-regelingen afgesproken.” Bijna noodgedwongen, zeggen ze. ,,Om zo ruimte te creëren op de arbeidsmarkt vanwege de grote werkloosheid.”

En hoewel hun werkzame bestaan allerminst een straf was, zó makkelijk was het ook weer niet. Scheenhouwer begon al op z’n 18de met werken en Weeber op z’n 22ste. Bovendien waren ze soms maanden van huis. Ze hebben écht hard gewerkt voor de vut. „Bovendien kunnen wij er ook niets aan doen dat de regering pas nu, en niet in de jaren ’80, de AOW-leeftijd wil opkrikken.”

Kunnen ze zich dan echt niets voorstellen bij de zorgen van de jeugd? ,,Natuurlijk wel,” zegt Weeber. „Word lid van de vakbond. Sluit je aan bij een politieke partij. Verander het systeem van binnenuit.”

Na de achttiende hole staat de teller op 108 slagen voor Scheenhouwer en 94 voor Weeber, die dus heeft gewonnen. „Morgen gaan we weer golfen, maar dan met onze vrouwen.” Jeugdraadvoorzitter Kido Keunig: „Dan knok ik ondertussen door voor onze toekomst.”

Jeugdraad: ‘Jonge generatie blijft straks met de rekening van de crisis zitten’

Jongerenclubs, aangevoerd door de Nationale Jeugdraad, vinden dat jongeren te weinig worden betrokken bij besluiten die voor hén gevolgen hebben.

Dat zegt Kido Koenig (24), voorzitter van de Jeugdraad, de landelijke koepel van organisaties voor jongeren tot 30 jaar. Volgens hem zijn het louter 50-plussers van de vakbonden, werkgeversorganisaties en politieke partijen die keuzes maken over de aanpak van de kredietcrisis en het verhogen van de AOW-leeftijd, waardoor de jonge generatie met de rekening blijft zitten.

,,We willen graag solidair zijn met het vergrijzende deel van Nederland. Tuurlijk. Maar mogen we alsjeblieft meepraten over hóe we dat doen? Hetzelfde geldt voor de energie- en milieuvraagstukken. Waarom mogen wíj niet aanschuiven bij de SER, die daar belangrijke adviezen aan de regering over uitbrengt?”