‘Het woord is en blijft aan de dichters’

Wie: Rutger Kopland, Nico Dijkshoorn, Hans Dorrestijn, Huub van der Lubbe, Ramsey Nasr, Joost Zwagerman, Wim Brands, Menno Wigman, Jeroen van Merwijk, Ingmar Heytze, Schradinova, Circus Rola-on-Bola, Moss en vele anderen.

Wat: Nacht van de Poëzie en Poetry Slam

Waar: Stadsschouwburg

21 dichters die elk acht minuten heerser zijn op het podium. 21 mensen die elk met zo min mogelijk woorden zo veel mogelijk willen zeggen. Of die met zo veel mogelijk woorden zo min mogelijk willen zeggen. Of die iets doen dat daar tussenin zit.

De Nacht van de Poëzie is een marathonsessie van ruim 7 uur in rood pluche. Zonder programmaboekje. Met dichters die soms een beetje blasé, soms een beetje maf en soms een beetje lief zijn.

Eén van de bezoekers doet een poging tot poëzie: ‘Dit festival is het  stukje noot in de stront die cultuur heet.’

Na elke drie dichters is er een ‘entr’acte’, een tussendoortje, zoals het Finse circusduo Rola-on-bola, band Moss, het Nieuw Trombone Collectief en Lilian Hak. En natuurlijk Janne Schra (ex-Room Eleven) met haar pianist en bassist.

Het Schra-trio wil graag even improviseren, laat Janne weten. Of iemand uit de zaal haar even een gedicht kan aanreiken. ‘Het mag erotisch. Het líefst erotisch.’ Ze maant haar collega-muzikanten iets sneller te spelen. Er verschijnt een bundel.

Janne slaat het boekje open. Ze zet haar zuchtmeisjesstem op. Soepeltjes werken ze zich door de tekst. Een halfnaakte man komt voorbij. Iets met eenzaamheid. En een kut. Steek je tong erin. Zo mooi kan een ontmoeting tussen de dichtkunst en de popmuziek uitpakken.

Jammer dat Ronald Giphart, Jerry Goossens en Nico Dijkshoorn het missen. Zij staan de hele avond aan de bar biertjes te drinken.

Dichtgrootheid Rutger Kopland (76) laat de jongelui aan de bar voor wat en wie ze zijn en staat in een hoekje achter een rood wijntje. Hij gaat liever niet van zijn plek, want soms laat zijn geheugen hem in de steek en dan weet hij niet meer waar hij vandaan kwam.

Gelukkig hoeft hij niemand te zoeken. Iedereen weet hem te vinden. Handtekening hier. Handtekening daar. Mensen worden verlegen van Rutger Kopland.

Op de muur van de grote zaal wordt wijlen Hans Andreus geciteerd: ,De nacht is een beschilderde slaap.’ Maar wat is déze nacht volgens de aanwezige kenners? De Nacht van de Poëzie is…

– … ‘een schip in de oceaan van de nacht, afgesloten van de buitenwereld, op weg naar de ochtend’ (stadsdichter Ingmar Heytze).

– … ‘een linkse hobby, afdoend tegengif tegen het gedachtegoed van rechts’ (Jeroen van Merwijk).

– … ‘deze vraag is een flagrante onderschatting van wat schrijven is, alsof je op een feest van loodgieters aan de gasten vraagt of ze een wc willen aanleggen’ (Ronald Giphart).

– …’een mooie bloemlezing van de poëzie van de afgelopen jaren, van Kopland tot Dijkshoorn’ (Wim Brands).

… ‘als Cees Buddingh’, de volgende ochtend is als Willem Frederik Hermans’ (nationale huisdichter Nico Dijkshoorn).

… ‘de Nacht van de poëzie, wat je ziet, is wat je krijgt’ (dichter des vaderlands Rasmsey Nasr).

Volgend jaar is er hopelijk weer een Nacht.

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN