Brian May rockt! Fc Utrecht dokt

Wie: A-sterren, B-sterren en C-sterren, maar vooral Brian May en Roger Taylor

Wat: Première musical We Will Rock You

Waar: Beatrixtheater

Daar staat ineens Brian May op het podium. Brian May! Hoofdrolspelers John Vooijs, Marjolein Teepen en Pia Douwes verbleken spontaan, want Brian May speelt Bohemian Rhapsody.

Het Beatrixtheater schudt.

Musicalster Floor in haar mooie jurk, Dennis van der Geest met z’n David Bowie-shirtje, Maik de Boer met z’n torso, producent Erwin van Lambaart, Carlo Boszhard (die eerder vanavond over de rode loper stuiterde), Frits Sissing, Erik ‘Ludo’ de Vogel en André ‘eigenlijk hou ik helemaal niet zo van Queen’ van Duin zien Brian May spelen en weten: Dit. Is. Rock. En. Ik. Ben. Dat. Niet.

Het verhaal van We Will Rock You Speelt zich af in de toekomst. Engels is een dode taal. Rockmuziek is verboden. Gitaren zijn instrumenten van ‘mass destruction’. De Killer Queen heerst. Het verzet – de bohémiens – wacht op een profeet, de dromer. Hij moet de aarde te redden en de rock weer tot leven te brengen. Galileo (John Vooijs) ontdekt dat híj die persoon is.

Het is een Bassie en Adriaanverhaaltje rond de prachtige muziek van Queen. Brian May toont zich na afloop tevreden over het resultaat. John ‘the Voice’ Vooijs is een waardige vertolker van Freddy’s zangpartijen, vindt hij.

In de foyer wordt druk geborreld. Alle sterren hebben hun zegje gedaan voor de camera’s. Voor een ingelijste poster blijft Queenmanager Jim Beach (in een Freddy Mercurypakje) even staan. ,,Hey, my boys!’’

Hij zucht. ,,Freddy’s gone.’’

Bij de bar staat Jacques d’Ancona. Wat is zijn oordeel over vanavond? ,,Vergeleken met de Engelse versie zit het meer humor in. Het is mooi om te zien dat de Nederlandse musicalbranche er binnen tien jaar tijd in is geslaagd om het niveau van de toppers in het buitenland te halen.’’

Maar rockte het ook? ,,Hoe bedoel je?’’ Nou, of het rockte. ,,Ha… Nee, musicals rocken niet.’’ Gelukkig was Brian erbij.

Eten, veel drinken en bieden maar

Wie: Prominenten uit het bedrijfsleven en de politiek en spelers en technische staf van FC Utrecht en Humberto Tan

Wat: FC 4 YOU-gala

Waar: Stadion Galgenwaard

Dan nu veilingstuk nummer 19. l’Esperérance, een beeldje van beeldhouwer Kees Verkade. Wie biedt?

Een meneer aan tafel twaalf roept duizend. ,,Duizend? DUIZEND!’’ Veilingmeester Junior Zegger is verontwaardigd. ,,Die meneer heeft er géén verstand van,’’ vertelt hij de hele zaal. ,,Geen nood. Ik kan u een cursus geven om u bij te spijkeren. Kost u drieduizend euro. Biedt u drieduizend?’’ Tafel twaalf lacht en schudt nee.

Uiteindelijk gaat het beeldje naar Frans van Seumeren, eigenaar van FC Utrecht, voor 9000 euro.

Dan is er nóg zo’n beeldje. Zegger wil ook daar 9000 euro voor hebben. De man aan tafel twaalf steekt meteen zijn hand op. Hij leert snel. ,,Sportief,’’ zegt veilingmeester Zegger. ,,VERKOCHT.’’

Zo’n 250 mensen met strikjes en in galajurken zijn aanwezig bij het FC 4 YOU-gala in het stadion. De opbrengst van de loterij en de veiling gaat naar de stichting FC 4 YOU. Het geld wordt gestoken in kinderen met een leerblokkade en verslaafden die willen afkicken.

Claudia de Breij treedt op. Henk en Henk zingen liedjes. De classis Crooners treden op. De gasten worden verwend met rouleau van parelhoen met paddenstoelen en eendenlever, crème van butternut pompoen, rode biet, knolselderij en schuimige kokossaus.

En wijn. Veel wijn. In mooie glazen. De gasten worden los. Bieden maar! Een oranje shirtje met handtekeningen van het Nederlands elftal gaat weg voor 2.000 euro. Een bronzen stier van Peter Petersen doet vier-en-een-half-duizend. Clubvoorzitter Jan Willen van Dop schrijft driftig mee en noteert tevreden een totaalopbrengst van 92.175 euro, 17.000 méér dan vorig jaar.

Berget Lewis stapt op het podium. Een vrouw met soul. De grijzen mannen en gejurkte vrouwen stuiven naar dansvloer. Als middelbare scholieren beginnen ze te dansen. Lekker gegeten. Veel gedronken. Geld uitgegeven. Iedereen voelt zich kind.

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN