Cultuur tussen bietenlasagne en IJsland

Wie: Ronald Giphart met zijn familie, vrienden en fans

Wat: Presentatie van IJsland, de nieuwe roman van Ronald Giphart

Waar: Boekhandel Bijleveld

Schrijver/ journalist Rob van Scheers staat met zijn rug naar de gevel van boekhandel Bijleveld een sigaret te roken. Binnen schenkt Jean Marc van Tol (tekenaar van Fokke & Sukke) een wijntje in voor schrijver/ columnist Jerry Goossens. Aan een tafeltje zit Ronald Giphart. Er staat een bos bloemen óp de tafel en een rij mensen ervóór.

Giphart signeert.

,,Ik was de eerste die hem begin jaren tachtig interviewde,’’ zegt Scheers. ,,Nou ja, de eerste, de eerste… Eén van de eersten. De kop boven het verhaal was ‘Cultuur tussen Plato en een patatje oorlog’… Goeie kop, vind ik zelf. Zou vandaag zo wéér boven een verhaal over Giphart kunnen.’’

Inmiddels zijn er in totaal ruim 1,3 miljoen exemplaren van Gipharts boeken verkocht, weet zijn uitgever Joost Nijsen. Sommige van zijn werken zijn verfilmd… ,,Na het interview heeft hij voor me gekookt,’’ vervolgt Van Scheers buiten in de miezerregen. ,,Bietenlasagne.’’ Hij grijnst erbij. ,,Bietenlasagne… ‘t Was niet best.’’ Hij stapt weer naar binnen.

Daar staat Giphart inmiddels met Frank Heijnen te praten. ,,Frank is een groot talent,’’ zegt hij. Verderop komen de wijnlijn van schrijver Arnon Grunberg én de ‘verrassende’ kledingkeuze en snelle auto’s van Jan Siebelink ter sprake.

Het heeft vijf jaar geduurd voordat Giphart weer een roman voltooide. Uitgever Nijsen werd er een beetje nerveus van. Maar Gipharts zoontje Lasse was ziek. En Gipharts vader overleed plotseling. Een werkelijkheid waardoor hij even geen zin had in fictie.

IJsland. Zo heet het nieuwe boek van Giphart dat hij vandaag presenteert. De uitgever is opgelucht. Lasse huppelt vrolijk door de boekhandel. Hij neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Maar hij heeft meer oog voor de zoutjes.

Het boek gaat over drie uitgebluste cabaretiers die op IJsland op zoek gaan naar inspiratie. Eén van hen heeft een ziek zoontje. Het boek was een zware bevalling. ,,Ik zocht de verhouding tussen tragiek en humor. Het één zou het ander versterken. Maar het werkte niet. Toen heb ik het een beetje onthumord.’’

Dat werkte wel, zegt Bastiaan Bommelje, de gastheer van vandaag. ,,Jaarlijks verschijnen 49.000 nieuwe Nederlandse titels. Een eindeloze stroom kabbelend papier. Eindelijk is daar weer een Giphart. Vandaag is een gedenkwaardige dag.’’

Lachen in U Rock!

Wie: Comedianten en hun publiek

Wat: Comedyfestival Hecklers

Waar: Overal in de stad

Een heckler is ‘een toeschouwer die een bijdehante opmerking schreeuwt naar de performer’. Dat kan zijn uit irritatie, omdat de show bagger is. Of omdat de toeschouwer denkt lolliger te zijn dan de performer. Een heckler kan ook gewoon een dronken malloot zijn…

Een Heckler moet vooral van goede huize komen om tijdens het festival Hecklers een artiest van z’n stuk te krijgen. Ook in U Rock blijken deze zondagmiddag weinig heckelaars in de zaal die Harry Glotzbach, Kees van Amstel en Thomas Smith durven uit te dagen.

Vandaag staan in zeven kroegen in de binnenstad 28 comedians achter de microfoon. Het is de slotdag van het festival dat al een week aan de gang is. Marc Jansen won vorige week de talentenjacht met een optreden dat volgens de kenners ‘steady’ genoemd mag worden. Woensdag trad Roel C. Verburg op als leermeester tijdens de cursus stand up comedy voor beginners. En vrijdag liepen William Sutton en Jasper Valstar elkaar na 7 jaar weer eens tegen het lijf (ja, Hecklers is óók een comedy-reünie).

Maar goed, zondag dus. Het zou onhandig zijn om één grap te beschrijven om het succes van het festival te illustreren. Een grap laat zich nu eenmaal niet omschrijven als de timing, de motoriek en de gezichtsuitdrukking niet zichtbaar zijn.

In ’t Pandje staat organisator Pieter Pin. Vanuit alle locaties krijgt hij sms’jes van de medewerkers: U Rock, VOL. Flitz, GEZELLIG DRUK. Kargadoor, RUSTIG. Stadsgenoot, GEZELLIG DRUK. Aperitivo, ZO GOED ALS VOL. Maria, VOL.

Wat drie jaar geleden begon als een leuk avondje in U Rock is uitgegroeid tot een goedbezocht festival. Uiteindelijk moet Hecklers uitgroeien tot een soort Fringe, het gigantische festival in Edinburgh. Wekenlang comedy op vijftig locaties in Utrecht. Zoiets. Het gaat lukken. Dat is geen grap.

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN