En de worst gaat naar…

Wie: Utrechts muzikantentalent en een opa

Wat: 3voor12 Awards

Waar: Ekko

Daniel Langeveld, De zanger van The Medics, wordt door twee mannen in witte verplegerspakjes van het podium gesjouwd en per brancard afgevoerd. De gitarist smijt zijn gitaar op de grond. The Medics is klaar met spelen. Duidelijk.

Welkom bij het galafeestje van de Utrechtse 3voor12 Awards.

Er ligt een rode loper voor de deur van Ekko. Er zijn geen BN’ers in smokings of glitterjurken. Wel jongemannen met snorren en baarden én een quasi-nonchalante oogopslag. Geen champagne. Wel bier. Geen gouden beeldjes, maar vockingworsten voor de winnaars.

Het is duidelijk: het draait hier om de muziek. En de lol.

Aan de bar zitten gitarist Ricardo (22) van the Medics en zijn opa Jan C. Hol (82). Opa houdt van jazz, big band en… the Medics. Ook al is de muziek van zijn kleinzoon – ahum – ietwat luidruchtiger dan jazz, opa is erbij wanneer mogelijk. Ricardo leerde gitaarspelen op de gitaar van zijn oma.

Even verderop staat drummer Bram Hakkens (winnaar beste muzikant). We kennen hem van Kytemans okest en Illicit. Hij leerde drummen van zijn vader Piet. Piet zelf kan er niet bij zijn vandaag, omdat hij moet optreden met zijn band Wasserij Steensel.

Blaudzun wint de award voor beste live act. I am Oak leverde de beste plaat af en Novack is meest veelbelovende act. De award voor beste initiatief/ platform is voor Niels Aalberts van Eerste Hulp bij Plaatopnamen.

Niels (39), ervaren rot in de muziekindustrie, adviseert muzikanten hoe anno nu succesvol artiest te zijn. Hij is erg blij met zijn vockingworst. Maar het draait hier niet om hem óf om worst, zegt hij. Het draait hier maar om de muziek.

Prinses van Leemput

Wie: Hare Doorluchtige Hoogheid Stadsprinses Martina Den Tweede en haar gevolg

Wat: Receptie

Waar: Het Vechthuis

Hare Doorluchtige Hoogheid Stadsprinses Martina Den Tweede staat plechtig in het midden van de zaal. Om en om worden vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen naar voren geroepen om Hare Doorluchtige Hoogheid Stadsprinses Martina Den Tweede succes te wensen en te feliciteren met het bemachtigen van het hoogste ambt.

Het doorgaans nuchtere Utrecht (Leemput) – wars van poeha en ietwat trots – blijkt een bloeiende, maar enigszins bejaarde carnavalscultuur de huisvesten. Er zijn 27 verenigingen die bij elkaar zo’n 10.000 leden tellen.

Vandaag is de receptie van de kersverse Stadsprinses. Een dame, ja. Ze is de derde vrouwelijke hoogheid die Leemput ooit kende. In het seizoen ’86-’87 zwaaide Martina Den Eerste de scepter en in ’76-’77 was dat Katrijn van Leemput.

Het heeft iets van een sektarisch ondergronds genootschap, maar dan in de carnavaleske en blijmoedige zin van het woord dan natuurlijk. Er zijn prinsen, prinsessen, adjudanten en baronnen. Elk met hun eigen rol en verantwoordelijkheid.

Hare Doorluchtige Hoogheid Stadsprinses Martina Den Tweede wil de jeugd wat meer bij het carnaval betrekken. Verder vindt ze het belangrijk om te benadrukken dat carnaval meer behelst dan zuipen en feesten: ,,We helpen gehandicapten, bezoeken bejaardenhuizen en willen de héle gemeenschap vreugde schenken.” Vandaag collecteert ze voor Villa Pardoes, het Eftelinghuis waar zieke kinderen vakantie kunnen vieren.

In maart is ze het middelpunt van de optocht die door Leemput zal kronkelen. Bubbels zal aanwezig zijn, om de rol van nar te vervullen. De bubbelende nar van Leemput.

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN